Rick Bota

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rick Bota on Hollywoodin independent-piireissä vaikuttava ohjaaja-kuvaaja.

Kuvaaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rick Bota on toiminut kuvaajana (englanniksi cinematographer ja director of photography) useissa Hollywood- ja independent-tuotannoissa niin elokuva- kuin TV-puolella.

TV-puolelta tunnetuimmat ovat West Wing ja Werewolf, elokuvapuolelta Tales from the Crypt – pahan lähettiläs (Demon Knight) sekä Pahuuden kartano (House on Haunted Hill).

B-elokuvien puolella uransa tehnyt Bota on ollut kuvaajana myös mm. Bloodfist III: Forced to Fight -elokuvassa. Second unit -puolella hän on kuvannut mm. elokuvia Tappava ase 4 (Lethal Weapon 4), Tappavat arvosanat (Teaching Mrs. Tingle), Jäähyväiset tytöille (Kiss the Girl) sekä Kaappaus raiteilla (Under Siege 2: Dark Territory).

Ohjaaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L.A. Doctors -TV-sarjan kuvaajana toiminut Bota sai ymmärrettävästi myös ohjata yhden jakson sarja vuonna 1999. Hellraiser 6: Maanpäällinen helvetti (Hellraiser: Hellseeker) vuodelta 2002 oli hänen esikoisohjauksensa, ja se päätyi suoraan videolevitykseen.

Yhdessä Robert Harmonin kanssa hän ohjasi samaisena vuonna Wes Cravenin tuottaman They-elokuvan.

Kulttimaineesta nauttivaa Hellraiser-sarjaa Bota on ohjannut sitten oikein urakalla: vuonna 2005 ilmestyi kaksi hänen ohjaamaansa Hellraiseria: Hellraiser: Deader ja Hellraiser: Hellworld.

Bota on toiminut myös mm. Mimicin second unit -ohjaajana.