Rhett Butler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellista hahmoa. Pokerinpelaajasta kertoo artikkeli Rhett Butler (pokerinpelaaja).
Clark Gable Rhett Butlerina Tuulen Viemää -elokuvan esittelyfilmissä.

Rhett Butler on kuvitteellinen sankarihahmo Margaret Mitchellin romaanissa Tuulen viemää. Romaanista vuonna 1939 tehdyssä filmatisoinnissa Rhettiä esitti Clark Gable. Vuonna 1994 tuotetussa television minisarjassa Butlerin roolissa oli Timothy Dalton. Rhett esiintyy myös Alexandra Ripleyn Tuulen viemälle kirjoittamassa jatko-osassa Scarlett, sekä Donald McCaignin kirjoittamassa kirjassa Rhett, joka kertoo Tuulen viemän tarinan Rhettin näkökulmasta.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rhett on charlestonilaisen arvostetun Butlerin suvun vesa. Hän vihasi syvästi edesmennyttä isäänsä. Hänen isänsä karkottikin hänet kotoaan ilman rahaa poikansa tekojen vuoksi. Rhett hankki itselleen suunnattomat rahasummat likaisella pelillä, mutta kukaan ei aivan tarkkaan tiedä millä tavalla. Rhett pitää kuitenkin kovasti äidistään ja sisarestaan Rosemarystä, mutta hänen isänsä ei elinaikanaan antanut näiden tavata Rhettiä, joten tapaamiset täytyi järjestää salassa.

Rhett on komea, harteikas ja pitkä mies. Hänellä on mustat viikset ja lyhyeksi leikatut mustat hiukset. Hänen ihonsa on ruskettunut ja hampaansa valkoiset. Rhett osaa olla hyvin viehättävä ja kohtelias jos tahtoo, mutta useimmiten häntä ei huvita. Hän on itsekäs, häikäilemätön ja suorasanainen ja näkee helposti ihmisten läpi. Hän on elänyt omin avuin jo nuoresta lähtien, minkä vuoksi hänestä on kehittynyt hyvin rohkea ja itsevarma mies.

Rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kerran Rhett tavataan Wilkesien juhlissa. Paikkakunnan kaunotar Scarlett O'Hara on saanut juuri kuulla rakastamansa miehen Ashley Wilkesin ja tämän serkun Melanie Hamiltonin kihlauksesta ja huvittunut Rhett katsoo sivusta, kuinka Scarlett yrittää kaikin tavoin tehdä Ashleyn mustasukkaiseksi. Huomatessaan Rhettin hymyilevän hänelle ilkikurisesti Scarlett kysyy ystävältään, kuka tämä on. Ystävä kertoo hänen olevan sukunsa musta lammas Rhett Butler, jolla on hyvin hämärä menneisyys. Myöhemmin juhlissa Rhett sattuu vahingossa todistamaan kohtauksen, jossa Scarlett anoo Ashleyä perumaan kihlauksen ja joka päättyy siihen, että Scarlett lyö Ashleyä. Ashleyn lähdettyä Scarlett huomaa kauhukseen sohvalla makaavan Rhettin ja vannottaa tätä olemaan kertomatta tapauksesta kenellekään.

Kun Scarlett ja Rhett seuraavan kerran tapaavat, Scarlett on jäänyt jo leskeksi ja elää lohdutonta elämää Atlantassa Melanien kanssa. Rhett järkyttää koko Atlantaa pyytämällä hyväntekeväisyysjuhlissa Scarlettia tanssimaan kanssaan, vaikka se on ehdottoman paheksuttua käytöstä leskelle. Tästä alkaa heidän merkillinen suhteensa. Rhett tuhoaa Scarlettin mainetta viettämällä tämän kanssa aikaa ja houkuttelemalla tämän sopimattomuuksiin.

Kun pohjoisvaltiolaiset jo valloittavat Atlantaa, Rhett auttaa Scarlettia, Melaniea ja tämän vastasyntynyttä vauvaa pakenemaan kaupungista. Rhett ilmoittaa lähtevänsä sotaan ja lisää Scarlettin järkytystä ja suuttumusta suutelemalla tätä. Scarlett ei voi ymmärtää, miksi Rhett päättää juuri nyt lähteä sotaan, kun häviö on jo niin ilmiselvä.

Monen kuukauden jälkeen Scarlett palaa Atlantaan kuullakseen tädiltään, että Rhett on vankilassa hirttotuomio niskassaan. Scarlett lähtee tapaamaan häntä ja yrittää vietellä Rhettin antamaan hänelle rahaa Taraa varten, mutta Rhett näkee hänen lävitseen. Scarlett lähtee raivoissaan paikalta. Paluumatkallaan hän törmää sisarensa kihlattuun Frank Kennedyyn ja päättää varastaa tämän sisareltaan saadakseen Frankilta rahat Taraan. Näin myös tapahtuu.

Kaksi viikkoa myöhemmin Scarlett järkyttyy nähdessään vapaaksi päässeen Rhettin Frankin kaupassa. Rhett on huvittunut siitä, että Scarlett on taas päätynyt hetken mielijohteesta rakkaudettomaan avioliittoon ja kaiken lisäksi varastanut miehen sisareltaan. Hän toteaa, että jos Scarlett vain olisi jaksanut odottaa kaksi viikkoa Rhettin vapautumista, tämä olisi kyllä lainannut hänelle rahat.

Ku Klux Klanin tehtävissä Frank saa surmansa, ja muita miehiä auttanut Rhett nousee sankariksi. Useat rouvat toteavat kuitenkin, että mieluummin olisivat antaneet miestensä kuolla kuin olisivat kiitollisuuden velassa Rhett Butlerille.

Scarlettin kituessa omantunnontuskissa siitä, että olisi aiheuttanut Frankin kuoleman, Rhett saapuu paikalle ja kosii Scarlettia luvaten tälle kaiken, mitä tämä vain tahtoo. Scarlett suostuu rahan vuoksi, mutta salassa Rhett toivoo, että Scarlett oppisi rakastamaan häntä kuten hän on rakastanut Scarlettia ensitapaamisesta lähtien. Scarlettin loppumaton rakkaus Ashleyä kohtaan vaivaa heidän liittoaan kuitenkin ikuisesti.

Kun Scarlettin ja Rhettin tytär Bonnie kuolee hevosonnettomuudessa, näiden kahden välille syntyy syvä kuilu. Kun Scarlett vihdoin ymmärtää, ettei ikinä ole todella rakastanut Ashleyä vaan ainoastaan Rhettiä, on jo liian myöhäistä. Rhett jättää Scarlettin sanoen rakkautensa kuluneen loppuun. Rhettin Scarlettille lausumat kuuluisat viimeiset sanat ”Frankly, my dear, I don't give a damn” (”Suoraan sanottuna, kultaseni, en välitä hittojakaan”) on äänestetty maailman parhaaksi elokuvasitaatiksi.