Restriktioentsyymi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Restriktioentsyymi eli restriktioendonukleaasi on entsyymi, joka toimii DNA-juosteen katkaisussa. Restriktioentsyymejä on kutsuttu myös bioleikkureiksi. Restriktioentsyymeille on tyypillistä, että kukin niistä tunnistaa DNA-juosteesta tietyn nukleotidisekvenssin ja katkaisee DNA-juosteen tietystä kohdasta. Katkaisukohta voi olla tunnistussekvenssin sisällä tai sen ulkopuolella. Restriktioentsyymien vaikutuksesta katkaisukohtaa muodostuvat joko kohesiiviset päät tai tylpät päät.

Restriktioentsyymin tunnistus- ja leikkaussekvenssi. Mustat kirjaimet esittävät restriktioentsyymin tunnistamia nukleotidejä ja vihreä viiva kuvaa kohtaa josta restriktioentsyymi katkaisee juosteet. Tässä tapauksessa DNA-juosteisiin muodostuvat kohesiiviset päät.

Restriktioentsyymien käyttöä ei vielä ennen 1970-lukua hallittu. Vuonna 1970 selvitettiin Haemophilus influenzae-bakteerin restriktioentsyymin toimintaperiaate.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Restriktioentsyymit ovat peräisin bakteereista ja niiden tehtävä on toimia osana bakteerien immuunipuolustusta pilkkomalla bakteereille vierasta DNA:ta. Bakteerit suojautuvat omilta restriktioentsyymeiltään metyloimalla kohdat, jotka niiden omat restriktioentsyymit tunnistaisivat.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Restriktioentsyymit ovat tärkeitä työvälineitä geenitekniikassa, jossa niitä käytetään esimerkiksi irrotettaessa siirrettäviä geenejä eliöiden genomista.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.