Restriktioentsyymi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katkaisuentsyymin tunnistus- ja leikkausjärjestys. Mustat kirjaimet esittävät katkaisuentsyymin tunnistamia nukleotidejä ja vihreä viiva kuvaa kohtaa josta katkaisuentsyymi katkaisee juosteet. Tässä tapauksessa DNA-juosteisiin muodostuvat suljetut päät.

Katkaisuentsyymi eli restriktioentsyymi tai restriktioendonukleaasi on entsyymi, joka toimii DNA-juosteen katkaisussa. Katkaisuentsyymejä on kutsuttu myös bioleikkureiksi. Katkaisuentsyymeille on tyypillistä, että kukin niistä tunnistaa DNA-juosteesta tietyn nukleotidijärjestyksen ja katkaisee DNA-juosteen tietystä kohdasta. Katkaisukohta voi olla tunnistusjärjestyksen sisällä tai sen ulkopuolella. Katkaisuentsyymien vaikutuksesta katkaisukohtaan muodostuvat joko suljetut tai tylpät päät.

Katkaisuentsyymien käyttöä ei vielä ennen 1970-lukua hallittu. Vuonna 1970 selvitettiin hemofilus-bakteerin katkaisuentsyymin toimintaperiaate.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katkaisuentsyymit ovat peräisin bakteereista ja niiden tehtävä on toimia osana bakteerien vastustuskykyä pilkkomalla bakteereille vierasta DNA:ta. Bakteerit suojautuvat omilta katkaisuentsyymeiltään metyloimalla kohdat, jotka niiden omat katkaisuentsyymit tunnistaisivat.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katkaisuentsyymit ovat tärkeitä työvälineitä geenitekniikassa, jossa niitä käytetään esimerkiksi irrotettaessa siirrettäviä geenejä eliöiden perimästä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Restriktioentsyymi.
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.