Respect (kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Respect”
Aretha Franklin
Singlen tiedot
 Albumilta I Never Loved a Man the Way I Love You
 Äänitetty  14. helmikuuta 1967
 Julkaistu huhtikuussa 1967
 Formaatti 7" single
 Tuottaja(t) Jerry Wexler
 Tyylilaji soul
 Kesto 02.26
 Levy-yhtiö Atlantic
Aretha Franklin muut singlet
I Never Loved a Man (The Way I Love You)
1967
”Respect”
1967
Baby I Love You
1967

Respect on Otis Reddingin vuonna 1965 säveltämä soul/pop-kappale. Alun perin se ilmestyi Reddingin kolmannella albumilla Otis Blue (1965), mutta tunnetuimman version siitä levytti Aretha Franklin vuonna 1967. Franklinin versio oli kahdeksan viikkoa Billboardin Black Singles -listan ykkösenä ja kaksi viikkoa Pop Singles -listan kärjessä.

"Respect" on arvostetuimpia koskaan tehtyjä pop-kappaleita. Se on nähty yhtenä tärkeimmistä naisten itsetuntoa nostattavista ja sukupuolten välistä tasa-arvoa kohottavista lauluista, ja sen vaikutus länsimaiseen yhteiskuntaan on ollut merkittävä. Otis Redding kirjoitti "Respectin" eräänlaiseksi naisten kunnialauluksi ja Aretha Franklin oli oikea ihminen esittämään sitä. Kappaleesta tuli kansainvälinen menestys. Se voitti Franklinille muun muassa Grammy-palkinnot sarjoissa "Best Rhythm & Blues Recording" ja "Best Rhythm & Blues Solo Vocal Performance, Female".

VH1 valitsi "Respectin" vuonna 2000 maailman kaikkien aikojen toiseksi parhaaksi kappaleeksi. Kappale oli kuudentena Berlin Median listalla "Top 100 singles". Rolling Stone -lehti puolestaan valitsi Respectin maailman kaikkien aikojen viidenneksi parhaaksi pop-lauluksi "The Greatest Songs of All Time" -listallaan. Verkkosivusto Acclaimed Music, joka tilastoi musiikkikriitikoiden arvioita kaikkien aikojen kappaleista, sijoittaa "Respectin" viidenneksi[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The All Time Top 3000 Songs www.acclaimedmusic.net. Arkistoitu 5.8.2009. Viitattu 4.11.2008.