Reschensee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reschensee
Reschensee ja järven alle jääneen Graunin kylän kirkontorni
Reschensee ja järven alle jääneen Graunin kylän kirkontorni
Valtio  Italia
Sijainti Graun im Vinschgau, Etelä-Tiroli
Koordinaatit 46°48′04″N, 10°31′52″E
Pinnankorkeus 1 498 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 6,8 km²
Keskisyvyys 18 m
Tilavuus 0,12 km³
Laskujoki Adige
Reschensee

Reschensee (ital. Lago di Resia) on tekojärvi Pohjois-Italiassa, Graun im Vinschgaun kunnassa, läntisessä Etelä-Tirolissa. Järvi on runsaat kuusi kilometriä pitkä ja leveimmältä kohdaltaan 1,4 kilometrin levyinen. Sen pinta-ala on suurimmillaan 6,8 neliökilometriä ja tilavuus 0,12 kuutiokilometriä. Järven laskujoki on Adige, jonka alkulähde (saks. Etschquelle, ital. Sorgente del'Adige) on järven pohjoispäässä Reschensolassa.

Solan eteläpuolella oli vuoteen 1950 saakka kolme järveä: Reschensee, Mittersee ja Haidersee, joista Mittersee yhdistyi Reschenseehen tekojärven rakentamisen myötä. Reschenseen veden noustua 22 metriä koko Graunin kylä ja suuri osa Reschenin kylästä jäi veden alle. Nykyisin vanhasta Graunista muistuttaa Reschenseestä pilkottava kirkontorni.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Der Reschensee in Graun im Vinschgau (Reschenseen esittely Vinschgaun hallintoalueen verkkosivulla) vinschgau-direkt.com. 18.2.2019. (saksaksi)
  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)