Republikaanien kansallinen puoluekokous

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuoden 2016 puoluekokouksen neljäs päivä.

Republikaanien kansallinen puoluekokous (engl. Republican National Convention, RNC) on Yhdysvaltain republikaanisen puolueen kokous, jossa puolue valitsee ehdokkaansa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Presidentin valitsemisen lisäksi puoluekokouksessa voidaan sopia muutoksista republikaanisen puolueen puolueohjelmaan.

Nykyään republikaanisen puolueen presidenttiehdokas valitaan esivaaleilla, minkä vuoksi presidenttiehdokas on usein tiedossa jo ennen puoluekokousta ja kokouksen tarkoituksena on vain yhdistää puolue yhden ehdokkaan taakse. Teoriassa puoluekokouksen valitsijamiehet voisivat kuitenkin joissakin tilanteissa valita puolueen presidenttiehdokkaaksi sellaisen henkilön, joka ei ole voittanut esivaaleja[1]. Tämä johtuu siitä, että monimutkaisten kokoussääntöjen mukaan tiettyjen osavaltioiden ja territorioiden valitsijamiehet saavat tietyissä tilanteissa äänestää ketä tahansa ehdokasta[1]. Ennen esivaalien yleistymistä puoluekokouksen merkitys oli paljon nykyistä suurempi, sillä puolueen sisäpiiriin kuuluneiden henkilöiden valitessa presidenttiehdokkaan vaalikamppailua käytiin vielä puoluekokouksessakin. Esimerkiksi vuoden 1880 puoluekokouksessa James Garfield valittiin 36. äänestyskierroksella puolueen presidenttiehdokkaaksi, vaikka hän ei puoluekokouksen alkaessa kuulunut edes kolmen suosituimman ehdokkaan joukkoon[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Why Donald Trump would be at a disadvantage in a brokered convention Yahoo. Viitattu 13.11.2016. (englanniksi)
  2. James A. Garfield: Campaigns and Elections Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. Viitattu 13.11.2016. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.