Reppu ja reissumies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reppu ja reissumies on Reino Helismaan sanoittama ja Toivo Kärjen säveltämä musiikkikappale, joka tunnetaan parhaiten Tapio Rautavaaran esittämänä. Rautavaara levytti laulun vuonna 1965. Kesäkuussa 1965 ilmestyneen singlelevyn kääntöpuolella on toinen Helismaan alun perin Rautavaaralle tekemä kappale, ”Kulkurin iltatähti”.[1]

Helismaa ja Kärki olivat tehneet laulun Rautavaaralle jo 1950-luvun alussa, mutta se ei silloin kelvannut hänelle. Sen lauloikin ensimmäisenä levylle Matti Louhivuori vuonna 1951.[1] Jorma Ikävalko esitti ”Reppu ja reissumiehen” vuoden 1951 elokuvassa Rovaniemen markkinoilla, mutta hän ei koskaan levyttänyt kappaletta.

Hieman ennen kuolemaansa Helismaa pyysi Rautavaaraa uudelleen laulamaan levylle tämän laulun sekä myös kappaleen ”Kulkurin iltatähti”, ja Rautavaara toteutti nyt ystävänsä toiveen. Nykyään Rautavaaran levytys on tunnetumpi kuin Louhivuoren alkuperäinen versio.

»Reppu ja reissumies
Siinä varmaan on sellainen pari
Oli kylmä tai vaikkapa vari
Niin kumpikin paikkansa ties»
(Kappaleen kertosäkeistö)

Cornelis Vreeswijk levytti kappaleen vuonna 1980 ruotsiksi nimellä Gå på du vandringsman, alkuperäisestä jenkasta poiketen latinalaisamerikkalaisin rytmein.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hakutulos kappaleelle Reppu ja reissumies Suomen äänitearkisto. Viitattu 27.8.2010.
  2. Kalervo Kärki: Sydämeni sävel: Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa, s. 283. Helsinki: Mediapinta, 2015. ISBN 978-952-235-888-2.
Tämä musiikkikappaleeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.