Remigius Auxerrelainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Remigius Auxerrelainen (lat. Remigius Autissiodorensis tai Altissiodorensis) (841908) oli benediktiinimunkki sekä skolastinen filosofi ja teologi.

Remigius oli Lupus Servatuksen ja Heiricus Auxerrelaisen oppilas. Hän lainasi kommentaareissaan paljon Dunchad Reimsiläisen, Johannes Scotus Eriugenan, Sedulius Scottuksen ja Martinus Laonilaisen ajatuksia.

Remigius opetti Saint-Germain en Auxerren luostarissa, Pariisissa ja Reimsissä. Hän käsitteli paljon universaalien ongelmaa, ja vaikuttaa pyrkineen muodostamaan kompromissin Eriugenan äärimmäisen filosofisen realismin ja opettajansa Heiricuksen antirealismin välillä. Remigius tutki myös kaikkeuden alkuperää, ja antoi Martianus Capellan teosten kommentaarissaan kristillisen tulkinnan Capellan ajatuksille platonilaisten ideoiden näkymättömästä maailmasta.

Remigius kirjoitti useita glossia ja marginaalikommentaareja Raamatun kirjoihin (kuten Ennarationes in Psalmos Psalmien kirjasta), Priscianuksen latinan kielioppiin, Boethiuksen teokseen Opuscula Sacra sekä Martianus Capellan teoksiin. Hän kirjoitti kommentaarit Boethiuksen teokseen Filosofian lohdutus, Fokaksen teokseen Ars de nomine, teokseen Caton opetuksia (Catonis Disticha), sekä Aelius Donatuksen, Eutykheen, Bedan ja Sedulius Scottuksen teoksiin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Baldzuhn, Michael: Remigius von Auxerre Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon. (saksaksi)
  • Turner, William: Remigius of Auxerre Catholic Encyclopedia. 1911. New York: Robert Appleton Company. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Remigius of Auxerre