Recruit-skandaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Recruit-skandaali (jap. リクルート事件, Rikurūto jiken) oli sisäpiirikauppa- ja korruptioskandaali, joka pakotti useita huomattavia poliitikkoja eroamaan Japanissa vuonna 1988.[1]

Recruit on kiinteistö- ja telekommunikaatioyhtiö Tokiossa. Sen johtaja Hiromasa Ezoe tarjosi Recruitin tytäryhtiön Cosmosin osakkeita talouselämän johtajille ja pitkäaikaisille poliitikoille, ennen kuin Cosmos listautui pörssiin vuonna 1986. Julkisen osakeannin jälkeen Cosmosin osakkeiden hinnat kohosivat pilviin,[1] ja juoneen osallistuneet saivat kukin keskimäärin 66 miljoonan jenin tuoton.lähde?

Vaikka vain 17 Japanin parlamentin jäsenen havaittiin osallistuneen sisäpiirikauppoihin, kolmenkymmenen muun huomattiin myöhemmin saaneen erikoispalveluksia Recruitilta. Skandaaliin joutuneisiin poliitikkoihin kuuluivat pääministeri Noboru Takeshita, entinen pääministeri Yasuhiro Nakasone ja hallituksen pääsihteeri Takao Fujinami. LDP-hallituksen jäsenten lisäksi myös Kōmeitōn, demokraattisen puolueen ja sosialistisen puolueen johtajien havaittiin olleen osallisina juonessa. Takeshitan hallitus pakotettiin eroamaan, vaikka jotkut sen jäsenet palasivatkin politiikan huipulle myöhemmin (mukaan lukien tulevat pääministerit Kiichi Miyazawa ja Keizō Obuchi). NTT[1], Yomiuri Shimbun ja Nihon Keizai Shimbun sekaantuivat myös skandaaliin.

Vaikka skandaali kosketti puolueita poliittisen kentän molemmilla laidoilla, LDP kärsi skandaalista eniten. Skandaalin sanotaan usein olevan merkittävä syy Morihiro Hosokawan oppositiopuolueen voitolle vaaleissa vuonna 1993, jolloin LDP:n yhtäjaksoisesti 38 vuotta kestänyt valtakausi Japanissa keskeytyi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Weisman, Steven R.: What's Next in Recruit Scandal? 15 Years in Court 29.6.1989. The New York Times. Viitattu 2.9.2017.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Recruit Scandal