Rantakäsipallo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rantakäsipallo on hiekalla pelattava muunnelma käsipallosta.

Rantakäsipallo on tavallisen käsipallon muunnelma, jota pelataan salin sijasta hiekalla. Myös säännöt ovat jonkin verran erilaiset. Vuonna 2002 hyväksyttiin rantakäsipallolle kansainväliset säännöt.

Säännöistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkue koostuu 8 pelaajasta. Ottelun alkaessa tulee joukkueella olla paikalla vähintään 6 pelaajaa. Joukkueella saa samanaikaisesti olla kentällä enintään 4 pelaajaa (3 kenttäpelaajaa ja 1 maalivahti). Joukkueen muut pelaajat ovat vaihtopelaajia.

Pelikenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelikenttä on suorakaiteen muotoinen, 27 metrin pituinen ja 12 metrin levyinen. Se koostuu pelialueesta ja kahdesta maalialueesta. Kentän ympärillä on 3 metrin levyinen turvavyöhyke. Sekä kentällä että turvavyöhykkeellä tulee olla vähintään 40 senttimetrin paksuinen kerros hiekkaa. Keskelle kentän takarajaa sijoitettava maali on 3 metrin levyinen ja 2 metrin korkuinen. Pelikentän rajat merkitään tavallisesti värillisin nauhoin. Sallittu vaihtoalue on maalialueiden välinen alue. Joukkueet ovat kentän vastakkaisilla puolilla.

Pistelasku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueet aloittavat kummankin puoliajan nollasta maalipisteestä. Maalin teosta annetaan maalipisteitä seuraavasti:

  • tavallinen maali: 1 piste
  • vippaus tai muu näyttävä maali: 2 pistettä
  • maalivahdin tekemä maali: 2 pistettä
  • rangaistusheitosta tehty maali: 2 pistettä

Joukkue saa puoliajan voitosta yhden jaksopisteen. Jos puoliaika päättyy tasan, käytetään kultaista maalia. Jos kumpikin joukkue voittaa yhden puoliajan, pelataan pelaaja vastaan maalivahti -jakso, joka vastaa tavallisen käsipallon rangaistusheittokilpailua. Näin ottelun lopputulos on joko 2–0 tai 2–1.

Otteluaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ottelussa pelataan kaksi puoliaikaa, joista kumpikin kestää 10 minuuttia. Näiden välillä on enintään 5 minuutin pituinen väliaika. Kumpikin puoliaika aloitetaan keskeltä kenttää erotuomaripallolla.

Pelaaja vastaan maalivahti -jakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja vastaan maalivahti -jaksolla valitaan viisi pelaajaa kummastakin joukkueesta yrittämään maalin tekoa yksinään tehtävällä hyökkäyksellä. Kunkin hyökkäyksen alussa puolustavan joukkueen maalivahti seisoo maaliviivallaan. Hyökkäävän joukkueen pelaaja taas aloittaa hyökkäyksen kohdasta, missä hänen oman maalialueensa raja kohtaa sivurajan. Tuomarin annettua merkin pelaaja syöttää pallon omalle maalivahdilleen, jonka tulee kolmen sekunnin kuluessa palloon koskettamisestaan syöttää se takaisin pelaajalle, joka on tällä välin edennyt kohti vastustajan maalia. Tällöin pallo ei saa pudota maahan. Tämän jälkeen pelaajan tulee yrittää maalin tekoa normaalien sääntöjen mukaisesti. Toinen vaihtoehto on, että maalivahti yrittää itse tehdä suoraan maalin. Maalipisteitä annetaan tällöin normaalitilanteen mukaisesti.

Jakson voittaa joukkue, jolla on viiden hyökkäyksen jälkeen enemmän pisteitä. Jos pisteet ovat tasan, ratkaistaan jakso kultaisella maalilla.

Pelivarusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajien tulee olla ilman jalkineita. Sukkien ja nilkkatukien käyttö on kuitenkin sallittu. Terveydelle vaaraa aiheuttavien esineiden kuten korujen tai kellon käyttö on kielletty.

Taktiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rantakäsipallo eroaa tavallisesta käsipallosta siinä suhteessa, että pallon pomputtelu ei ole mahdollista. Kolmen askelen sääntö on kuitenkin käytössä. Pelissä pyritään teknisiin hienouksiin erityisesti maalia tehtäessä, koska näyttävästä maalista annetaan enemmän pisteitä kuin tavallisesta. Koska myös maalivahdin tekemä maali on arvokkaampi, vaihtaa hyökkäävän joukkueen kenttäpelaaja joskus kesken hyökkäyksen maalivahdin asuun, mikä on pelissä sallittua. Tällöin hänen on luonnollisesti hyökkäyksen epäonnistuessa palattava salamannopeasti omalle maalilleen, jotta vastustaja ei saisi heitetyksi palloa tyhjään maaliin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rantakäsipallo.
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.