Randy Gardner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Randy Gardner (s. 1946) on yhdysvaltalainen ennätyksen haltija. Hän pitää ennätystä maailman pisimpään yhtäjaksoisesti hereillä olevana ihmisenä ilman minkäänlaisten erityisaineiden käyttöä. Gardnerin ennätys on 264 tuntia (~11 päiv.) ja se on tieteellisesti dokumentoitu.

Valvomissuoritus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gardner valvoi 11 vuorokautta koulunsa tiedemessuilla San Diegossa 28. joulukuuta 1963 - 8. tammikuuta 1964. Hän ei käyttänyt ennätyksen teossa huumeita tai piristeitä, ei edes kofeiinia. Apuna kokeessa hänellä olivat ystävät, televisiotoimittajat ja flipperi. Kahden vuorokauden jälkeen hän ei enää kyennyt katsomaan televisiota, koska kuva ei piirtynyt tarkkana hänen verkkokalvolleen. Kolmen vuorokauden jälkeen liikkuminen ja puhe alkoivat käydä vaikeiksi. Neljän päivän jälkeen hän koki voimakkaita aistiharhoja ja kuvitteli olevansa kuuluisa amerikkalainen jalkapalloilija voittamassa Rose Bowlia. Kuitenkin kokeen loppua kohden Gardner säilyi valvottuun aikaan nähden yllättävän toimintakykyisenä ja pystyi vielä 11. vuorokauden aikana voittamaan televisiotoimittajan pingiksessä.

Valvomisennätyksensä jälkeen Gardner nukkui 14 tuntia 40 minuuttia putkeen. Seuraavana yönä hän nukkui kymmenen ja puoli tuntia, minkä jälkeen palasi normaaliin vuorokausirytmiinsä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Randy Gardner (record holder)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.