Raitahaukkapöllö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raitahaukkapöllö
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Haukkapöllöt Ninox
Laji: rufa
Kaksiosainen nimi

Ninox rufa
Gould, 1846[2]

Alalajit
  • Ninox rufa rufa (Gould, 1846)
  • Ninox rufa aruensis (Schlegal, 1866)
  • Ninox rufa humeralis (Bonaparte, 1850)
  • Ninox rufa meesi (I.J. Mason & Schodde, 1980)
  • Ninox rufa queenslandica (Matthews, 1911)
Katso myös

  Raitahaukkapöllö Wikispeciesissä
  Raitahaukkapöllö Commonsissa

Raitahaukkapöllö (Ninox rufa) on pöllöihin kuuluva lintu. Sen on luokitellut 1846 englantilainen lintutieteilijä John Gould. Vaikka laji ei ole kovin yleinen, sillä on laaja elinalue, johon kuuluvat Australia, Indonesia ja Papua-Uusi-Guinea[1].

Raitahaukkapöllö on suuri lintu. Sen pituus on 46–57 cm. Sen siipienväli on 100–120 cm. Se voi painaa 700–1 700 g riippuen sukupuolesta ja iästä. Se on vain hiukan pienempi kuin Australian suurin pöllö isohaukkapöllö (Ninox strenua). Se on petolintu, mutta ei ole erikoistunut tietyn tyyppiseen saaliiseen. Se elää yleensä yksin. Kummallakin sukupuolella on pää suhteellisen pieni verrattuna vartaloon ja pyrstöön. Koiraan pää on kuitenkin litteämpi ja leveämpi kuin naaraan. Se on väritykseltään tummanpunaruskea, jossa on vaaleanruskeita raitoja siellä täällä. Naama on tummanruskea, ja kaula, rinta ja alapuoli ovat punaruskeat, jossa on ohuita vaaleita raitoja. Siivet ovat alta vaaleanruskeat, jossa on tiheään vaaleita raitoja. Sen nokka on vaaleanharmaa, mutta sen juuressa on mustia törröttäviä höyheniä. Sen silmät ovat keltaiset.

Sillä on viisi alalajia, Ninox rufa rufa (Gould, 1846), Ninox rufa aruensis (Schlegal, 1866), Ninox rufa humeralis (Bonaparte, 1850), Ninox rufa meesi (I.J. Mason & Schodde, 1980) ja Ninox rufa queenslandica (Matthews, 1911).[2] Alalajit eroavat hiukan toisistaan kokonsa ja värinsä puolesta.

Raitahaukkapöllön elinpiiriä ovat yleisimmin sademetsät ja niiden reunamat. Lisäksi sitä tavataan metsissä, kosteilla savanneilla ja sisämaan kosteilla alueilla.[1]

  1. a b c BirdLife International: Ninox rufa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.5.2014. (englanniksi)
  2. a b Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Ninox rufa (TSN 555475) itis.gov. Viitattu 8.8.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.