Raimund IV (Toulouse)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raimund IV

Raimund IV (Raymond, 10521105) oli Toulousen kreivi ja Provencen rajakreivi. Hän oli yksi ensimmäisen ristiretken johtajista. Hänen isänsä oli Toulousen kreivi Pons ja hänen äitinsä oli Almodis de La Marche. Hän seurasi veljeään Vilhelm IV:ä Toulousen kreivinä vuonna 1094.

Raimund oli eräs ensimmäisistä henkilöistä joka ilmoitti lähtevänsä ristiretkelle. Hän oli myös rikkain ja vanhin kaikista niistä jotka ottivat osaa ensimmäiseen ristiretkeen. Raimund lähti Toulousesta lokakuussa 1096. Raimondin hurskautta kuvaa se että hän oli päättänyt että kuolisi pyhällä maalla. Raimond marssi saattueineen aluksi Dyrrakioniin ja sieltä Konstantinopoliin. Raimond oli ainut ristiretken johtajista joka ei vannonut uskollisuutta Bysantin keisari Aleksiokselle. Hän vannoi kuitenkin ystävyysvalan keisaria kohtaan ja lupasi tälle apua heidän kummankin yhteistä vihamiestä Taranton Bohemundia vastaan.

Raimund oli paikalla Nikaian piirityksen, Dorylaeumin taistelun ja Antiokian piirityksen aikana. Antiokian valtauksen jälkeen Raimund vastusti sitä että Bohemund saisi kaupungin itselleen. Raimund olisi halunnut palauttaa Antiokian keisarille kuten tälle oli luvattu. Raimund jäi tässä kamppailussa tappiolle ja Bohemundista tuli lopulta Antiokian ruhtinas. Vuoden 1098 syksyllä Raimund johti loput ristiretkeläisistä Jerusalemia kohti.

Matakalla etelään Raimund yritti vallata Tripolin lähellä olevan Arqan kaupungin. Piiritys kesti kuitenkin pidempään kun oli luultu ja Raimundin suosio laski ristiretkeläisten keskuudessa. 13. toukokuuta Raimund luopui lopulta yrityksestä ja jatkoi matkaa Jerusalemia kohti joka vallattiin piirityksen jälkeen. Raimundille tarjottiin Jerusalemin kuninkuutta, mutta hän kieltäytyi. Lopulta Bouillonin Godefroy valittiin hallitsijaksi.

Askalonin taistelun jälkeen Raimund riitaantui Godefroyn kanssa ja lähti pohjoista kohti missä hän valtasi Latakian Bohemundilta, joka oli juuri vallannut sen Aleksiokselta. Raimund matkustikin nyt Konstantinopoliin jossa hän liittoutui Aleksioksen kanssa Bohemundia vastaan. Raimund otti osaa myös epäonnistuneeseen vuoden 1101 ristiretkeen. Ristiretken tuhon jälkeen vuonna 1102 Raimund pakeni Konstantinopoliin. Matkustettuaan sieltä Antiokiaan Raimund joutui Bohemundin serkun Tankredin vangiksi. Hänet päästettiin vapaaksi vasta sen jälkeen kun oli luvannut olla hyökkäämättä Antiokian ruhtinaskuntaa vastaan. Hän petti kuitenkin pian lupauksensa ja valtasi Tortosan. Hän alkoi myös piirittää Tripolia, mutta kuoli vuonna 1105. Kaupunki vallattiin vasta vuonna 1109 Raimundin veljenpojan Vilhelm-Jordanin johdolla.


Edeltäjä:
Vilhelm IV
Toulousen kreivi Seuraaja:
Bertrand
Edeltäjä:
 
Tripolin kreivi Seuraaja:
Alfonso