Raekallio Corp.

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raekallio Corp. on itsenäinen helsinkiläinen tanssiryhmä, joka tuottaa ja esittää suomalaisen koreografin ja ohjaajan Valtteri Raekallion tanssiteoksia. Raekallio Corp. tuottaa poikkitaiteellisia, immersiivisiä ja paikkasidonnaisia näyttämöteoksia sekä tanssielokuvia, joista suurin osa on suunniteltu kansainvälisesti kiertäviksi teoksiksi. Raekallion on sanottu olevan immersiivisten tanssiteosten suunnannäyttäjä[1] Suomessa.

Ryhmä tuottaa valtaosan omista teoksistaan itse ja on saanut tunnustusta suurteoksistaan, joiden on sanottu olevan immersiivisiä, inklusiivisia ja jopa suuruudenhulluja[1]. Tuotannoissa yhdistyvät tanssi, esittävä taide ja nykykirjallisuus.[2]

Raekallion on sanottu olevan yksi rajun, fyysisen ja liikelähtöisen nykytanssin kannattajista[1]. Omaa taiteen tekemistä hän kutsuu fyysiseksi mielen teatteriksi.

Raekallio Corp:n viimeaikaisiin kiertueteoksiin lukeutuvat Muistikuvia (2019), Oneiron (2018), Esitys (2016) ja Harjoitus rakkaudesta (2015).

Suomen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen palkitsi Raekallio Corp:n vuonna 2019 Suomi-palkinnolla[3]. Palkintoa myöntäessään ministeri Kosonen ylisti Raekallio Corp:ia ryhmän immersiivisistä, moniaistisista tuotannoista, jotka johdattelevat yleisönsä passiivisesta katsojan roolista toimijaksi. Suomi-palkinto on vuosittain jaettava 21,625 euron palkinto, jota on myönnetty vuodesta 1993 suomalaisille taiteilijoille ja ryhmille eri taiteenaloilla.

Vuonna 2018 Valtteri Raekallio valittiin Aerowaves Twenty 18 -listalle[4] Harjoitus rakkaudesta -teoksellaan. Aerowaves on eurooppalainen tanssiverkosto, joka promotoi nousevia koreografeja ja auttaa heitä kiertämään Euroopassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtteri Raekallio perusti tanssiryhmä Raekallio Corp:n vuonna 2013. Ryhmän ensimmäinen teos, Mihin valo katoaa?, sai ensi-iltansa vuonna 2013 maanalaisessa pommisuojassa Helsingissä.

Raekallio aloitti tanssimisen Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa vuonna 1989 ja valmistui tanssijaksi Kansallisoopperan balettioppilaitoksesta 2001. Hän oli kiinnitettynä Helsinki Dance Companyyn vuosina 2006–2013, missä hän tanssi mm. Linda Kapetanean & Jozef Fručekin, Anton Lachkyn, Kenneth Kvarnströmin, Andonis Foniadakiksen, Ikuyo Kurodan ja Jyrki Karttusen teoksissa. Freelance-tanssijana Raekallio on esiintynyt monien muiden lisäksi mm. neljässätoista Tommi Kitin teoksessa vuosina 2001-2010.

Valtteri Raekallio on esiintynyt lähes sadassa tuotannossa neljässäkymmenessä eri maassa ja tanssinut nykytanssiteoksissa, ooppera- ja teatterituotannoissa sekä tanssielokuvissa. Hän on myös kansainvälisesti tunnustettu opettaja, jolla on suuri kysyntä yliopistoissa ja erilaisten tanssityöpajojen vetäjänä. Hän vastaanotti Helsingin vuoden taiteilija -palkinnon vuonna 2019[5]. Raekalliolle myönnettiin viisivuotinen valtion taiteilija-apuraha vuosiksi 2017-2021.

Taiteellinen työskentely[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raekallio Corp. on tuottanut ja esittänyt 12 Valtteri Raekallion teosta ja 6 tanssielokuvaa Lumikinos Productions -tuotantoyhtiön kanssa.

Immenrsiiviset ja paikkasidonnaiset teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uraanilamppu (2021) – Uraanilamppu on tanssia ja tekstiä risteyttävä visionäärinen esitys, joka paljastaa, keitä olemme ja mitä todella tahdomme, kun emme enää tahdo mitään. Uraanilamppu perustuu filosofi ja terapeutti Harry Salmenniemen rakastettuihin ja hoivaaviin novelleihin.
  • Kehys (2020) – Kehys – Frame on Helsingin Töölössä sijaitsevaan Taidekoti Kirpilään rakentuva kaksiosainen paikkasidonnainen teos, jossa museon vanhaa säilyttävä aikakäsitys käy vuoropuhelua elävän esitys- ja tanssitaiteen sekä uuden kirjallisuuden kanssa. Kehys-teos yhdistää kahden tanssijan herkän ja virtuoosisen liikekielen kirjailija Jaakko Yli-Juonikkaan kuvia kumartamattomaan tekstiin.
  • Yleisö (2018) – Yleisö on koreografi Valtteri Raekallion tanssiryhmän ja runoilija Eino Santasen immersiivinen yhteisteos. Esitys törmäyttää rajun virtuoottisen nykytanssin, intensiivisen liverunouden ja kokonaisvaltaisen visuaalisen suunnittelun. Teos asettaa näytteille sosiaalisen median muokkaaman ja raha- ja teknologiafetissien riivaaman minäkuvan.
  • Neuromaani (2016) – Nykytanssin, teatterin, kuunnelman, liveroolipelin sekä kuvataideinstallaation välimaastoon sijoittuva immersiivinen esitys toteutettiin käytöstä poistetussa Marian sairaalassa Helsingissä. Neuromaani oli Helsingin Juhlaviikkojen tilausteos ja se toteutettiin yhteistuotantona Zodiak Uuden tanssin keskuksen kanssa.
  • Novelleja unohdetuista huoneista (2015) – Muodoltaan tanssiesityksen ja esitystaiteen välimaastoon sijoittuva teos luo Lamminahon sikalan taloon ja sen pihapiiriin sen kuviteltujen asukkaiden mahdollisen historian.
  • Edustaja (2014) – Valtteri Raekallion Edustaja on immersiivinen ja poikkitaiteellinen nykytanssiteos, joka pohjautuu Eino Santasen runokokoelmaan. Teos yhdistää tanssia, teatteria, runoutta ja installaatiotaidetta. Se vie katsojan vaellukselle identiteetin rakentumisen, representaation ja sosiaalisen minuuden tiloihin.
  • Mihin valo katoaa? (2013) – Maanalainen matka tiedostamattomaan muistojen ja unien huoneissa. Fyysistä mielen teatteria helsinkiläisessä pommisuojassa.

Näyttämöteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Muistikuvia (2019) – Muistikuvia on autofiktiivinen esityshybridi, jossa lapsuus, kuviteltu yhteinen historia, toteutumattomat tulevaisuudet ja oman kuolevaisuuden kohtaaminen muodostavat kehyksen kolmen taiteilijan vuoropuhelulle.
  • Oneiron (2018) – Oneiron perustuu Laura Lindstedtin Finlandia-palkittuun romaaniin[6]. Teos yhdistää paikkasidonnaisen esitystaiteen, radiokuunnelman, virtuoottisen tanssin ja yhteisöllisen illallisen yhdeksi kokoillan kokemukseksi, joka tutkii romaanin maailmaa useista näkökulmista ja vie katsojan huiman fyysiselle, moniaistilliselle kokemusmatkalle.
  • Frigid (2017) – Frigid on kahden koreografin (Valtteri Raekallio ja Jarkko Mandelin) sekä yhden näyttelijä/stunt-koordinaattorin (Oula Kitti) esitys toveruudesta, veljellisestä rakkaudesta ja luottamuksesta, joka yltää jopa järjettömään.
  • Esitys (2016) – Esitys nyrjäyttää esiintyjien ja katsojien suhteen sekä törmäyttää nykytanssiesityksen ja kokeellisen esitystaiteen kyseenalaistaen esitystilanteen valta-asetelmia.
  • Harjoitus rakkaudesta (2015) – Kaksi esiintyjää näyttämöllä riisuvat siteet silmiltään, löytävät tiensä yhteen ja riistäytyvät jälleen irti toisistaan. Intensiivisen fyysinen duetto liikkuu viettelyn ja turhautumisen välimaastossa, rakkauden ja väkivallan herkässä rajapinnassa.

Tanssielokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • No Man's Land (2020) – No Man's Land on tanssin lyhytelokuva jatkuvasta pyrkimyksestämme eteenpäin ja riippuvuudestamme edetä hinnalla millä hyvänsä.
  • Fram (2019) – Fram on dokumentti- ja matkaelokuva kahdesta ystävästä, jotka matkustavat maailman ääriin tehdäkseen tanssielokuvan Huippuvuorten arktisessa erämaassa.
  • Cold Storage (2016) – Raekallio Corp:n ja Lumikinos Productionsin tuottama tanssielokuva Cold Storage on kiertänyt yli 300 festivaalia, ja se on palkittu yli 40 kertaa ympäri maailman[7]. Vuosina 2017 ja 2018 elokuva oli eniten näytetty suomalainen lyhytelokuva kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.
  • Sub Terra (2014) – Äärimmäisen minimalistinen fyysinen tutkimusmatka maanalaisessa muistojen ja unelmien huoneessa.
  • Waiting Song (2013) – Tummasävyinen tanssielokuva parisuhteen salatuista kerroksista.
  • North Horizon (2010) – Huippuvuorten Spitsbergenissä kuvattu North Horizon yhdistää nykytanssin arktisen alueen upeisiin luonnonmaisemiin.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raekallio Corp. työllistää vuosittain noin 12-20 henkilöä. Valtteri Raekallio on ryhmän taiteellinen johtaja ja vastaava tuottaja.

Raekallio Corp. pyrkii taiteellisella työllään tavoittamaan muita ihmisiä, tekemään näkymättömän näkyväksi, toimimaan tiedostetun ja tiedostamattoman välillä ja luomaan monitasoista vuoropuhelua yhteiskunnassa.

Valtteri Raekallion pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita ja kollegoita ovat mm. tanssijat Auri Ahola, Eero Vesterinen, Ryan Mason, Annamari Keskinen ja Mirva Mäkinen sekä lavastaja Aino Koski, valosuunnittelija Jukka Huitila ja muusikko Meriheini Luoto.

Pohjoinen Liike Ry on rekisteröity voittoa tavoittelematon yhdistys, joka ylläpitää Raekallio Corp:n toimintaa. Sen tarkoituksena on tuottaa Valtteri Raekallion taiteellista työtä, vaalia kulttuuria ja mahdollistaa taiteen toteuttaminen.

Pohjoinen Liike Ry:n hallitukseen[8] kuuluvat Valtteri Raekallio (puheenjohtaja), Thomas Freundlich, Jari Renko, Eino Santanen, Riku Lievonen ja Otso Vainio.

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtteri Raekalliota ja hänen ryhmänsä toimintaa tukevat[8] Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Suomen kulttuurirahasto ja Helsingin kaupunki, Jenny ja Antti Wihurin säätiö, Samuel Huberin Taidesäätiö, Teaterstiftelsen Vivicas Vänner ja Otavan kirjasäätiö. Yhtiön omat tulot kattavat noin 34% ryhmän vuosibudjetista.

Yhteistyökumppanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raekallio Corp. on tunnettu tanssielokuvistaan, jotka tuotetaan yhteistyössä luotetun pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, Thomas Freundlichin johtaman Lumikinos Productionsin kanssa.

Valtteri Raekallion yhteistyökumppaneihin kuuluu myös suomalaisia kirjailijoita, kuten Harry Salmenniemi, Laura Lindstedt, Antti Salminen, Marjo Niemi, Antti Rönkä, Jaakko Yli-Juonikas, Henriikka Tavi ja Eino Santanen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]