Radioisotooppinen termosähkögeneraattori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Läpileikkauskuva Cassini-avaruusluotaimessa käytettävästä RTG:sta
Romutettu venäläinen 90Sr polttoainetta käyttävä RTG

Radioisotooppinen termosähkögeneraattori (RTG) on sähköä tuottava generaattori, joka saa energiansa radioaktiivisesta hajoamisesta. Radioaktiivisen hajoamisen tuottama lämpö muunnetaan lämpösähköisessä ilmiössä termoparien avulla sähköksi. Laitetta on hyödynnetty virtalähteenä muun muassa satelliiteissa, avaruusroboteissa sekä miehittämättömissä laitoksissa, kuten esimerkiksi Neuvostoliiton napapiirille rakentamissa majakoissa. Myös pitkän matkan avaruusluotaimissa, joissa auringon valon hyödyntäminen aurinkokennojen avulla ei enää ole mielekästä, käytetään luotettavia termosähkögeneraattoreita varmistamaan luotaimien laitteiden toimintakyvyn säilyttäminen ja yhteydenpidon mahdollistamiseen maa-aseman kanssa.

Yleisimmin käytetty ja paras radioaktiivinen aine generaattoreihin on plutonium-238, mutta joitain harvoja vaihtoehtojakin kuten strontium-90 on olemassa.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Basic elements of static RTGs, G.L. Kulcinski, NEEP 602 Course Notes (2000), Nuclear Power in Space, University of Wisconsin Fusion Technology Institute (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Radioisotope thermoelectric generator