Radioharrastus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Radioharrastus on radiovastaanotinten ja radiolähettimien, joskus myös televisiovastaanotinten avulla harjoittavat harrastus, jolla on useita muotoja. Radioamatööritoiminta edellyttää amatööriradioasemalupaa sekä siihen liittyvää tutkintoa, kun taas pelkkä DX-kuuntelu yleisradiolähetysten tai televisiolähetysten vastaanottaminen ei edellytä. Hyötyradioliikennettä vastaanottava kuunteluradioamatööritoimintakaan ei edellytä lupaa, koska siinä ei lähetetä, vaan ainoastaan vastaanotetaan radioaaltoja. Hyötyradioliikenteen kuuntelun sotilaallinen sovellus on radiotiedustelu.

Kuunteluradioamatööritoiminnan ja DX-kuuntelun väliin sijoittuu radioskannerointi, jossa ei lähetetä mitään, minkä vuoksi se ei ole radioamatööritoimintaa. Siinä kuunnellaan hyötyradioliikennettä ja mahdollisesti myös yleisradiolähetyksiä.lähde?

Osa radiolähettimistä ei edellytä radioasemalupaa. Näitä ovat mm. CB-radiopuhelin ja PMR446 radiolaitteet. CB-harrastus on luvasta vapaata 27 MHz taajuusalueella tapahtuvaa radiotoimintaa.lähde?