Radio Jerevan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Radio Jerevan on Neuvostoliitossa sekä itäblokin maissa (ja edelleen Venäjällä) suosituissa vitseissä esiintyvä kuvitteellinen radioasema, joka on vastaavinaan kuulijoiden lähettämiin kysymyksiin.[1]

Entisen Neuvostoliiton ulkopuolella Radio Jerevan -vitsit tunnetaan erityisesti poliittisena huumorina, mutta entisessä Neuvostoliitossa Radio Jerevan -vitsit käsittävät kaikki vitseille tyypilliset aiheet: avioelämän, seksin, alkoholin, eri kansallisuudet.[2]

Esimerkkejä Radio Jerevan -vitseistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radio Jerevan -vitsin rakenne on perinteisesti seuraavanlainen: "täällä Radio Jerevan. Meiltä on kysytty: ... me vastaamme: ..."

Neuvostoliiton ajoilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Jos meillä on kaksi Puolueen sanomalehteä, Pravda (Totuus) ja Izvestija (Uutiset), niin miksei niitä voida yhdistää?" "Niillä on selkeä tarkoitus. Pravdassa ei kerrota virallisia uutisia eikä Izvestijassa virallista totuutta".

"Mikä on pysyvää Neuvostoliitossa?" "Tilapäiset vaikeudet"

Neuvostoliiton romahdettua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen vitsi kerrottiin Suomesta Ukrainan kriisin aikaan:[3]

"Kuinka paljon Venäjän maanmiehiä asuu Suomessa?" kysyy kuulija "Riittävästi", radio vastaa, "jotta kansanäänestys voidaan järjestää".

Kolmas, neljäs ja viides vitsi liittyvät niinikään Venäjän sotatoimiin Ukrainassa 2022:

Täällä Radio Jerevan, kuuntelijamme kysyy meiltä: "Putinin mukaan Ukrainassa on kyse Venäjän ja Naton välisestä taistelusta maailmanherruudesta. Mikä on taistelun tilanne tällä hetkellä?" Me vastaamme: "Venäjä on menettänyt 14000 sotilasta, 100 hävittäjää, 100 helikopteria, 500 panssarivaunua, 1500 miehistönkuljetusvaunua, 3 laivaa, 230 tykkiä ja 6 kenraalia. Nato ei ole vielä saapunut paikalle".

Täällä Radio Jerevan. Kuuntelijamme kysyy: "jos Putin, Lavrov, Šoigu, Medvedev ja Peskov olisivat kaikki uppoavassa laivassa, kuka todennäköisimmin pelastuisi?" Me vastaamme: "Venäjä".

Täällä Radio Jerevan, kuuntelijamme kysyy meiltä: "onko totta, että Putin on yhtä kyvykäs johtaja kuin Pietari Suuri?" Me vastaamme: "periaatteessa kyllä. Molemmat ovat johdattaneet Venäjän 1700-luvulle".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Radio Yerevan Radio Romania International. 5.2.2018. Viitattu 25.11.2023. (englanniksi)
  2. Radio Yerevan Jokes Armenian Institute. 21.12.2021. Viitattu 25.11.2023. (englanniksi)
  3. Mäkelä, Jarmo: Venäjän verkossa: Suomi myytävänä Yle Uutiset. 21.3.2014. Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 7.4.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.