Radinet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Radinet on suomalainen väkivallan vastainen ohjelma, jonka avulla pyritään irrottamaan ääriliikkeistä niissä olevia jäseniä. Ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista. Ohjelmaa koordinoi Vuolle Setlementti ja rahoittaa STEA (entinen Raha-automaattiyhdistys).[1] Radinetin toiminta käynnistyi syksyllä 2016.[2]

Radinet on osa EU:n komission ääriliikkeistä ja viha-ajattelusta irrottautumista tukevaa Radicalization Awareness Network -verkoston Exit-ohjelmaa. Tavoitteena on myös ennalta ehkäistä radikalisoitumista.

Toiminnassa on mukana kokemusasiantuntijana entinen uusnatsi Esa Holappa.[3] Holappa sai itse tukea hankkeessa irtautuessaan ääriajattelusta.[4] Radinetin toimintaperiaatteiden mukaan ovelle koputtajaa ei tuomita menneestä, vaan häntä halutaan kuunnella ja tukea konkreettisesti uuden elämän alkuun.

Radinet hakee laajaa verkottumista ja yhteistyötä viranomaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden kesken perinteisiä raja-aitoja ylittäen. Se tekee tiivistä yhteistyötä muun muassa poliisin, rikosseuraamusviranomaisten, sosiaalitoimen, eri yhteisöissä toimivien perhe- ja nuorisotyöntekijöiden, uskonnollisten yhteisöjen sekä oppilaitosten ja korkeakoulujen kanssa.

Radinetin toimintaa ohjaa ja valvoo sisäministeriö. Projektin tukena toimii projektiryhmä, jossa ovat edustettuina Suomen Setlementtiliitto, HelsinkiMissio ja Kirkon Ulkomaanapu. Radinetin toimipisteet ovat Oulussa ja Helsingissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaisu Jansson: Viranomaiset yllättyivät: Jo yli 40 ihmistä hakenut apua ääriliikkeestä eroamiseen Ylen uutiset. 1.9.2017. Viitattu 1.9.2017.
  2. Marko Hietikko: Suomessa käynnistyy radikalisoituneita auttava Exit-projekti Ylen uutiset. 25.8.2016. Viitattu 1.9.2017.
  3. Eero Mäntymaa: Entinen uusnatsi taistelee rasismia vastaan Ylen uutiset. 30.10.2016. Viitattu 1.9.2017.
  4. Kirsi Karppinen: Ex-uusnatsi taisteli itsensä irti vihasta ja seuraa nyt huolestuneena Suomen kireää ilmapiiriä Ylen uutiset. 14.5.2018. Viitattu 14.5.2018.
Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.