Rönsyrölli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rönsyrölli
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Röllit Agrostis
Laji: stolonifera
Kaksiosainen nimi

Agrostis stolonifera
L.

Katso myös

  Rönsyrölli Wikispeciesissä
  Rönsyrölli Commonsissa

Rönsyrölli (Agrostis stolonifera) on heinälaji röllien suvussa. Se on monivuotinen ja kasvaa mätästävänä enintään metrin korkeaksi. Se muistuttaa paljon isorölliä (Agrostis gigantea), mutta lajilla ei ole maarönsyjä vain pintarönsyjä. Rönsyrölli risteytyy isoröllin kanssa, risteymällä on molempia rönsyjä, ja myös nurmiröllin (Agrostis capillaris) kanssa. Rönsyröllin lehdet ovat vuorottain, ruodittomat, tupelliset ja vartta lyhyemmät.

Rönsyrölliä kasvaa koko Suomessa paitsi luoteisessa Lapissa, yleisimmin rannikkoalueilla. Laji elää muun muassa rannoilla ja ojissa.

Rönsyröllissä esiintyviä mikrosieniä ovat röllinviirunoki (Ustilago striiformis), paatsamanheinäruoste (Puccinia coronata) ja happomarjanheinäruoste (Puccinia graminis).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.) 1998: Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos, 656 s. Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo. Helsinki.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Agrostis stolonifera IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.10.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.