QuteCom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
QuteCom
WengoPhone NG 20.png
Kehittäjä QuteCom-kehittäjät
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Pikaviestintäohjelma
Alusta Alustariippumaton
Lisenssi GNU GPL
Aiheesta muualla
www.qutecom.org

QuteCom (aiemmin WengoPhone) on vapaa ja ilmainen QuteCom-nimisen open source -yhteisön kehittämä ohjelma ranskalaisesta Wengo VoIP -pikaviestintäohjelmasta Windows-, Linux- ja Mac OS -käyttöjärjestelmiin. QuteComin ominaisuuksia ovat äänipuhelu, videoneuvottelu, tekstiviestin lähetys, chat ja läsnäolo. QuteCom mahdollistaa maksuttoman ääni- tai videopuhelun tietokoneelta toiseen SIP-yhteensopivaan VoIP-ohjelmaan. Sillä voi siis soittaa äänipuheluita lankapuhelimiin ja matkapuhelimiin sekä lähettää tekstiviestejä ja olla videoneuvotteluissa. Yhtäkään näistä ominaisuuksista ei ole sidottu yksittäiseen SIP-palveluntarjoajaan ja sitä voidaan käyttää minkä tahansa markkinoilla olevan palveluntarjoajan kanssa toisin kuin suljetun tekniikan järjestelmissä kuten Skype ja muut vastaavat. SIP-yhteensopivia palveluja ovat muun muassa Microsoftin Messenger, Yahoon Messenger, AOL Messenger, Google Talk, ICQ ja Jabber.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QuteComin kehistys alkoi syyskuussa 2004. Ensimmäinen julkistettu versio oli 0.949.

Tammikuussa 2008 alkuperäinen kehittäjä Wengo siirsi projektin sponsoroinnin MBDSYS-yritykselle, jonka myötä nimeksi vaihtui QuteCom. Siirron taustalla oli Wengon keskittyminen muihin liiketoiminta-alueisiin.

Puhelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PC-koneelta toiselle PC-koneelle -puhelut ovat Hifi-laatua ja käyttävät useita koodekkeja kuten ILBC, AMR-WB, PCMA, PCMU, AMR ja GSM. On mahdollista aloittaa keskustelu toisten saman ohjelman tai minkä tahansa muun SIP-protokollaa tukevan ohjelman (kuten Gizmo) käyttäjän kanssa. QuteCom mahdollistaa videoneuvottelut ffmpeg-ohjelman kautta.

QuteCom käyttää lankaliittymäpuheluihin oletuksena ranskalaista Wengoa, joka on pääsponsorina OpenWengo-projektille. QuteComilla on kuitenkin mahdollista käyttää muita SIP-palveluntarjoajia kuten VoIPBusteria. Tämä mahdollisuus on käyttäjälle lisäetu. Hän voi käyttää kulloinkin sitä SIP-operaattoria, joka on hänen puhelulleen edullisin.

Protokolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Protokollana käytetään standardia SIP-tekniikkaa.

Käyttöliittymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QuteComin käyttöliittymä on hyvin samantapainen muiden VoIP-ohjelmien kanssa kuten Gizmo ja Skype. Käyttöliittymän pääsivulta voi siirtyä välilehtien kautta puhelinluetteloon, soittolokiin ja myös SIP-tunnuksen hallintaan. Teknisesti se on ohjelmoitu QT/C++:lla.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • SIP-yhteensopivuus
  • Riippumattomuus palveluntarjoajasta
  • Mahdollistaa tekstiviestien lähetyksen Ranskaan (toimii myös suomalaisiin matkapuhelimiin)
  • Toimii myös NAT-järjestelmissä
  • Äänelliset hymiöt

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]