QuickTime

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Quicktime)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
QuickTime
Kehittäjä Apple
Kehityshistoria
Vakaa versio 7.7 / 3.8.2011
Tiedot
Ohjelmistotyyppi mediasoitin
Alusta macOS, Windows
Lisenssi freeware
Aiheesta muualla
www.apple.com/quicktime

QuickTime on Applen kehittämä Windows- ja macOS-käyttöjärjestelmissä toimiva multimedian toistamiseen tarkoitettu tiedostoformaatti ja tietokoneohjelma.

QuickTime pystyy toistamaan kuvia, liikkuvaa kuvaa, ääntä sekä suoratoistomediaa.

QuickTimen ensimmäinen versio julkistettiin vuonna 1991 Macintosh-tietokoneille. Myöhemmin ohjelmasta julkaistiin Windows-versio. Myöhemmin varsinkin web-käytössä QuickTime-video on yleistynyt runsaasti.

Vuonna 2005 Apple julkaisi version 7.0, joka tuki ensi kertaa H.264-koodekkia, jota Applekin oli kehittämässä. Versio 7.0 tuki myös ensi kertaa HD-tarkkuuksia.

Tiedostomuoto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QuickTime File Format (QTFF)[1] on levylle tallennettavien elokuvien muoto, joka koostuu lohkoista (QuickTimen termistössä atomit).[2] Lohkot merkitään 32-bittisellä kokonaisluvulla, joka voidaan tulkita neljänä ASCII-merkkinä ("OSType", "FourCC").[2]

Apple julkaisi syksyllä 2009 Snow Leopardin julkaisun yhteydessä Quicktime X:n, joka laajentaa Quicktimen tukemia koodekkeja sekä tuo mukaan mahdollisuudet käsitellä videota ja ääntä (muun muassa leikkaus ja rajaus) sekä nauhoittaa niitä eri lähteistä. Quicktime X on saatavilla vain Mac OS X 10.6:lle ja uudemmille.

QuickTime Pro

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

QuickTime Player on rajoitettu vain perustoimintoihin. Kaikki toiminnot saa ostamalla lisenssin pro-toimintoihin. Apple kauppaa lisenssiä hintaan 29,95 Yhdysvaltain dollaria.

  1. Introduction to QuickTime File Format Specification developer.apple.com. Viitattu 16.4.2022. (englanniksi)
  2. a b Overview of QTFF developer.apple.com. Viitattu 16.4.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]