Queen of Katwe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Queen of Katwe
Ohjaaja Mira Nair
Käsikirjoittaja William Wheeler
Tuottaja Lydia Dean Pilcher
John Carls (käännä suomeksi)
Säveltäjä Alex Heffes
Kuvaaja Sean Bobbitt
Leikkaaja Barry Alexander Brown
Tuotantosuunnittelija Stephanie Carroll (käännä suomeksi)
Pukusuunnittelija Mobolaji Dawodu
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö ESPN Films
Walt Disney Pictures
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 2016
Kesto 124 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Queen of Katwe on vuonna 2016 julkaistu amerikkalainen biografinen draamaelokuva,[1] jonka on ohjannut Mira Nair ja käsikirjoittanut William Wheeler.[2] Pääosassa David Oyelowo, Lupita Nyong’o ja Madina Nalwanga. Elokuva kertoo Phiona Mutesin elämästä Ugandassa, Katwen slummialueella. Hän oppi pelaamaan shakkia ja voitti shakkiolympialaiset.[3]

Elokuva perustuu ESPN:n lehden artikkeliin ja Tim Crothersin kirjaan. Elokuva on Walt Disney Picturesin ja ESPN:n tuottama. Queen of Katwe esiteltiin vuoden 2016 Toronto International Film Festivalissa.[4] Elokuvasta oli rajoitettu julkaisu Yhdysvalloissa 23. syyskuuta 2016, ennen yleistä teatteriesitystä 30. syyskuuta.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ugandassa, Katwessa asuva 10-vuotias Phiona (Madina Nalwanga) asuu äitinsä, ja nuorempien veljiensä kanssa. He auttavat äitiään myymään markkinoilla ja hakemaan ruokaa ja vettä. Hänen maailmansa muuttuu, kun hän tapaa Robert Katenden (David Oyelowo), joka toimii jalkapallovalmentajana ja opettaa lapsille shakinpeluuta. Phiona oppii pelin ja hänestä kehittyy Katenden paras oppilas.

Useiden vuosien menestys kilpailuissa ja turnauksissa johtaa korkeamman tason kilpailuihin, stressiin ja identiteettikysymyksiin. Hänen koulutuksensa virallisesti ja epävirallisesti jatkuu hänen unelmoidessaan siitä, että saisi itsensä, äitinsä ja sisaruksensa pois köyhyydestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carissimo, Justin: Lupita Nyong'o and David Oyelowo star in the new trailer for Queen of Katwe The Independent. 11.5.2016. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)
  2. McNary, Dave: David Oyelowo, Lupita Nyong’o in Talks for Disney’s ‘Queen of Katwe’ Variety. 10.1.2015. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)
  3. Robinson, Joanna: Why Lupita Nyong’o, Not Superheroes, Represents the Future of Disney HWD. 16.8.2015. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)
  4. Jaafar, Ali: Toronto To Open With ‘The Magnificent Seven’; ‘La La Land’, ‘Deepwater Horizon’ Among Galas & Presentations Deadline. 26.7.2016. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)
  5. Siegel, Tatiana: Disney's David Oyelowo Drama, 'Queen of Katwe,' Gets Release Date The Hollywood Reporter. 8.4.2016. Viitattu 18.10.2017. (englanniksi)