Pyykkärit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyykkärit
Nimi Pyykkärit
Tekijä Tyko Sallinen
Valmistumisvuosi
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 154 cm
Leveys 136 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum

Pyykkärit on taiteilija Tyko Sallisen (1879–1955) vuonna 1911 maalaama suomalaisen modernismin avainteos (öljytyö kankaalle), 154 × 136 cm. Maalaus ostettiin Ateneumin taidemuseon kokoelmiin vuonna 1916.

Pyykkärien ihmiskuva herätti huomiota heti sen ilmestyessä, vuonna 1912. Teos herätti sekä hilpeyttä että suuttumusta. Värikkään kokonaisuuden malleja pidettiin liian karikatyyrimäisina ja alkukantaisina, mitä ajatusta saattoi osittain korostaa tieto, että vasemmanpuoleinen malli on Sallisen vaimo Helmi, eli "Mirri". Toisaalta Sallinen ei muissakaan töissään hienostele eikä estetisoi. Tehoa hän lisäsi tauluunsa Pariisissa 1909 omaksumallaan tekniikalla, jonka tuloksena paksu kipsipitoinen pohjustus kuultaa himmeän väripinnan raoista.

Sallisen naiskuva on kiinnostanut myös nykykatsojia. Vaimoaan Sallinen kuvasi muissa tauluissaan vuoroin aistillisena, vuoroin vaistonvaraisena biologisena olentona, jonka tehtävänä oli vain jälkeläisten tuottaminen. Nämä työt ovat herättäneet ajatuksen, että heidän suhteensa oli viha-rakkaus-suhde. Toisaalta Pyykkärit-työssä on keskiössä hyväntuulisten rupattelevien pyykkäreiden vahva yhteisyys suomalaisessa suvessa[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Riitta Ojanperä teoksessa Tuntematon horisontti - Suomen taidetta 1870-1920. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2000.
  • Timo Huusko: Tyko Sallinen: Pyykkärit. Teoksessa Ateneum- opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s.79.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]