Purppuraköynnösvehka

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Purppuraköynnösvehka
Philodendron erubescens Bot. Mag. 84. 5071. 1858.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Alismatales
Heimo: Vehkakasvit Araceae
Suku: Köynnösvehkat Philodendron
Laji: erubescens
Kaksiosainen nimi
Philodendron erubescens
K. Koch & Aug.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Purppuraköynnösvehka Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Purppuraköynnösvehka Commonsissa

Purppuraköynnösvehka (Philodendron erubescens) on kiiltävälehtinen köynnöskasvi. Se on tunnettu huonekasvina 1800-luvun puolivälistä saakka, ja on parhaiten huonekasviksi sopivia köynnöskasveja.[1]

Tämän Kolumbiasta kotoisin olevan vehkakasvin nuolimaiset lehdet ovat noin 25 cm pitkiä ja niissä on vaaleammat suonet. Lehtiruoti on punertava ja suunnilleen lehden pituinen.[2] On olemassa myös lajikkeita, joita kasvatetaan niiden viininpunaisten lehtien vuoksi.

Köynnösvehkaa voidaan lisätä ottamalla pistokkaita verson nivelkohdasta ja juurruttamalla pistokkaat kosteassa mullassa.[2] Purppuraköynnösvehka on muiden köynnösvehkojen tapaan helppohoitoinen ja se pitää lämmöstä ja kosteudesta. Rentovartisena kasvina se on kiinnitettävä turvekeppiä vasten tai sille on järjestettävä muunlainen tuki. Sammaleella peitetty pitkä turvekeppi imee itseensä runsaasti kosteutta ja tämä taas lisää kasvin viihtyvyyttä. Köynnösvehka on hyvä huoneilman puhdistaja. Köynnösvehkoista juuri purppuraköynnösvehka on eräs helppohoitoisimmista huonekasveista.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Purppuraköynnösvehka viihtyy puolivarjossa ja varjossa. Ihanteellisin lämpötila on 16–21 °C. Kasvi kestää kuitenkin 13–24 °C:n lämpötiloja. Kasvi viihtyy hyvin multaviljelyssä tavallisessa tai altakastelevassa ruukussa. Se sopii mainiosti myös hydroviljelyyn. Köynnösvehkassa voi olla satunnaisesti kirvoja, kilpikirvoja ja villakilpikirvoja. Juuret mätänevät, jos multa on liian kylmää ja märkää. Juuripaakku on pidettävä tasaisen kosteana, mutta ei liian märkänä kasvukauden aikana. Talvella kastelua tarvitaan vähemmän. Lehtiä on hyvä sumuttaa usein ja pyyhkiä niitä silloin tällöin kostealla rievulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Wolverton, B. C.: Raikas vihreä koti. Gummerus, 1997. (suomeksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Philodendron Erubescens Viitattu 12.10.2010. (englanniksi)
  2. a b Philodendron erubescens - Blushing Philodendron University of Oklahoma Department of Botany & Microbiololgy. Viitattu 12.10.2010. (englanniksi)