Puristinhuopa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puristinhuopa on nykyään polyesteri- tai polyamidilangoista kudottu kangas, mihin on neulattu polyesterinukkaa keinokuituisen huovan valmistamiseksi. Puristinhuovan tarkoituksena on paperikoneen tai kartonkikoneen tai selluloosankuivauskoneen puristinosalla puristamalla kuivattaa paperirataa siten, että kuiva-ainepitoisuus lisääntyy noin 20 %:sta 55 %:iin puristinosalla ennen kuin paperirata kulkee kuivatusosalle.

Kymmenistä pohjakangastyypeistä saadaan eri paksuisilla hahtuvaneulauksilla ja erikarkeuksisilla hahtuvilla ominaisuuksiltaan tuhansia erilaisia puristinhuopia.

Neulauksiltaan ja pohjakankailtaan keveimpiä puristinhuopia käytetään puristinosan ensimmäisissä puristimissa, missä vielä melko kostea paperirata ei kestä kovin suurta puristusta. Puristuksen voimakkuutta arvioidaan viivapaineena, yleensä kN/m:lle.

Aikaisemmin puristinhuovat olivat huopautettua villaa.

Suomessa puristinhuopia valmistavat Valmet Fabricsin Tampereen tehdas ja yhdysvaltalaiset Albany:n suomalainen tytäryhtiö Albany Fennofelt Järvenpäässä ruotsalaisista pohjakankaista neulaamalla ja jälkikäsittelemällä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]