Puristinosa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puristinosa on paperikoneen keskimmäinen osa viiraosan ja kuivatusosan välissä. Puristinosalla viiraosalla muodostuneen, noin 80 % vettä sisältävän paperi-, kartonki- tai selluloosaradan kuiva-ainepitoisuutta lisätään puristamalla vettä pois noin 55 %:iin. Mitä enemmän ratana telojen välissä kulkevaa paperirataa saadaan kuivatetuksi mankelointia muistuttavalla puristamisella, sitä vähemmän tarvitaan energiaa kuivatusosalla paperin halutun kuiva-ainepitoisuuden saavuttamiseksi rullaimella.

Puristinteloja on erilaisia. Niiden pinta voi olla sileä, uurrettu tai rei’itetty. Uurrettua telaa sanotaan ventatelaksi, kun taas rei’itettyä imutelaksi johtuen siitä, että imutelan sisällä olevan alipaineen avulla, paperiradassa oleva vesi siirtyy telan kuoressa oleviin reikiin ja kuoren pyörähdettyä imukammion kohdalta pois vesi poistuu rei’istä keskipakovoiman avulla. Myös telojen pinta voi olla kova terästela, pehmeämpi polyuretaanipintainen tela tai vielä pehmeämpi kumipintainen tela. Päällystettyjen telojen pintojen keskenkin on eri kovuuksia. Telan kovuus vaikuttaa puristuksen muotoon. Pehmeäpinteisen telan puristus on paineprofiililtaan vähemmän terävä kuin kovapintaisen telan.

Myös telojen koko vaihtelee. Erittäin suurta telaa kutsutaan isotelaksi. Sen tarkoituksena on aikaansaada mahdollisimman suuri viivapaine.

Teloja on uusissa koneissa korvattu kenkäpuristimilla, jotka mahdollistavat pitkään jatkuvan ja voimakkaan puristuksen, jolloin paperi puristuu kuivemmaksi kuin perinteisillä puristinosilla.

Ensimmäisissä paperikoneissa kahden telan muodostamat puristimet olivat mankelin tapaan peräkkäin. Myöhemmin keksittiin keskitela, missä yhtä keskitelaa vasten oli kaksi muuta telaa, minkä ansioista saatiin lyhyellä paperiradan matkalla kaksi puristinta aikaiseksi kolmella puristustelalla.

Koska puristinhuopa kudotaan päättymättömäksi, edellyttää puristinhuovan vaihtaminen sitä, että sela saadaan kehikkonsa toiselta puolelta auki. Paperikoneessa käyttöpuoli (englanniksi drive side, DS)) on se, missä ovat paperikonetta pyörittävä voimansiirto, kun taas ylläpitotehtäviä suoritetaan toiselta puolelta, jonka nimi on hoitopuoli (englanniksi tending side, TS).

Erilaisia puristinratkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metso Paperin puristinratkaisuja (Sympress™)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voith Paperin puristinratkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telapuristimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenkäpuristimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suljettujen kenkäpuristimien ensiesittely tapahtui 1984. Vuoteen 2004 mennessä on myyty 400 kenkäpuristinta, joista Voith on toimittanut 280.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]