Pungsan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pungsan
Poongsandogs.JPG
Avaintiedot
Alkuperämaa  Pohjois-Korea
Rodun syntyaika yi-dynastia
Alkuperäinen käyttö suurriistan metsästys
Muita nimityksiä Poongsan, Phungsan
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino 20-30 kg
Säkäkorkeus 60-65 cm
Väritys valkoinen

Pungsan (hanguliksi 풍산개; hanjaksi 豐|山|개) on pohjoiskorealainen koirarotu. Se on saanut nimensä P'ungsanin vuoristoisesta, pohjoisesta maakunnasta joka tunnetaan nykyisin Kimhyŏnggwŏnina. Kotimaassaan rotu on yleinen, mutta maailmanlaajuisesti hyvin harvinainen. Vaikka sitä hädin tuskin tunnetaan Pohjois-Korean ulkopuolella, Etelä-Koreassa ja USA:ssa on muutama kasvattaja.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pungsan on hyvin voimakas ja ketterä kotialueensa vuoristo-olosuhteiden vuoksi. Sillä on kiertyvä häntä ja pystyt korvat. Karvapeite on erittäin hieno ja tiheä, jotta se helpottaisi pärjäämistä Korean niemimaan kylmiä talvia vastaan. Väritys on yleensä valkoinen. Säkäkorkeus on 60-65 cm ja paino 20-30 kg.[1]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pungsan on erittäin sisukas ja vaatii sen vuoksi paljon liikuntaa. Se on uskollinen omistajalleen ja muille lähimmille ihmisilleen. Muiden ihmisten keskellä se ei hauku paljoa, koska rohkeutensa ansiosta se ei pelkää ketään. Se haukkuu ihmisiä vain sen ollessa välttämätöntä, mutta yleensä se haukkuu ainoastaan eläimiä.

Metsästysviettinsä vuoksi rotu pureskelee pentuna paljon esineitä, minkä takia on suositeltavaa antaa sille paljon omaa pureskeltavaa.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka rodun alkuperää ei tiedetä, sen uskotaan toimineen metsästyskoirana jo Yi-dynastian aikaan. Se on kotoisin P'ungsanin maakunnasta (nykyinen Kimhyŏnggwŏn). Sen perimässä on jonkin verran pohjoiskorealaista sutta.

Pungsania on perinteisesti käytetty suurriistan, kuten amurintiikerin metsästykseen. Se jalostettiin kylmyydenkestäväksi, mistä johtuu sen tiheä karvapeite. Vanhoissa korealaisissa saduissa se tunnettiin viisaudestaan, uskollisuudestaan ja metsästyskyvyistään - on olemassa jopa kuuluisa tarina koirasta joka voitti siperiantiikerin.

Vuonna 1964 rodulle myönnettiin Pohjois-Koreassa kansallisaarteen arvo.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Pungsan Dog