Punainen kirjekuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erilaisia punaisia kirjekuoria

Punainen kirjekuori (yksink.: 红包; perint.: 紅包; pinyin: hóngbāo) on Kiinalaisessa kulttuurissa juhlapäivien ja muiden erityisten tapahtumien aikana jaettava rahalahja.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaisia kirjekuoria jaetaan pääasiallisesti sosiaalisissa ja perhetapahtumissa kuten häissä, ja juhlapäivinä kuten kiinalaisena uutenavuotena. Kirjeiden punainen väri merkitsee onnea ja karkottaa pahoja henkiä. Perinteisten uskomusten mukaan kirjekuorien sisältämä rahasumma on yleensä parillinen, sillä parittomat luvut liittyvät hautajaisiin. Myös lukua neljä (四, ) vältetään, sillä se kuulostaa liikaa kuolemaa tarkoittavalta sanalta 死, .

Häissä annettavan summan toivotaan kattavan järjestelyiden kulut ja osoittavan hyvää tahtoa hääparia kohtaan. Numeroa kahdeksan, joka kuulostaa samanlaiselta kuin kiinan sana onni, käytetään esimerkiksi rahasummissa $288 (pari + kaksi kertaa onnea) ja $388 (syntymä + kaksi kertaa onnea).

Kiinalaisen uudenvuoden aikana, enimmäkseen Etelä-Kiinassa, punaisia kirjekuoria antavat naimisissa olevat naimattomille, joista suurin osa on lapsia. Välttääkseen painavia kolikoita summa koostuu yleensä yksittäisestä setelistä—näin summaa on myös vaikeampi arvata ennen kirjekuoren avaamista. Perinteeseen kuuluu laittaa kuoriin ainoastaan upouusia seteleitä, ja kunnioituksesta vastaanottajan tulee olla avaamatta kuoria sukulaisten nähdessä. Pohjois-Kiinassa kirjekuoria ei jaella, vain rahaa. Toisin kuin länsimaalaiset onnittelukortit, uudenvuoden alla annettuja punaisia kirjekuoria ei allekirjoiteta. Syntymäpäiväjuhlissa ja häissä jaettuihin kuoriin voi lisätä vapaaehtoisen lyhyen viestin ja allekirjoituksen.[1]

Punaisia kirjekuoria esiintyy myös muualla Itä-Aasiassa ja tunnetaan mm. kantoniksi nimellä lai see, min naniksi ang pao, vietnamiksi lì xì ja thaiksi ang pow (อั่งเปา). Koreassa ja Japanissa löytyy punaisten sijasta valkoisia kirjekuoria (koreaksi 세뱃돈 eli sae bae don, japaniksi お年玉 eli otoshidama).

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaisen kirjekuoren alkuperä on hämärän peitossa. Yhden teorian mukaan vanhuksilla oli Qin-dynastian (1644-1912) aikana tapana pujottaa kolikoita punaiseen lankaan. Tätä rahaa kutsuttiin pahoja henkiä karkottavaksi rahaksi (yksink.: 压岁钱; perint.: 壓歲錢; pinyin: yāsuì qián) ja sitä uskottiin suojelevan vanhuksia sairaudelta ja kuolemalta. Yāsuì qián korvattiin punaisilla kirjekuorilla kun painokone kehitettiin ja punaisia kirjekuoria kutsutaan yhä joskus yāsuì qiániksi.

Legendan mukaan piinasi Song-dynastian (960-1279) aikana Chang–Chieu-nimistä kylää valtava ja voittamaton demoni. Eräänä päivänä kylään saapui sattumalta nuori mies, jolla oli esi-isiltään peritty taikasapeli. Nuori mies taisteli demonia vastaan ja voitti. Ilmaistakseen kiitollisuutensa kyläläiset antoivat miehelle kultaa sisältävän punaisen paketin. Kyläläiset kokivat itsensä siunatuksi, kun tämä mies joutui heidän kyläänsä ja pelastivat heidät, ja toivoivat lahjan antaessa myös miehen tulevan siunatuksi. Tästä käsitteestä johtui perinne jaella punaisia kirjekuoria iloitakseen muiden onnesta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chinese New Year: Red Envelope About.com. Arkistoitu 30.9.2011. Viitattu 02.10.11. (englanniksi)
  2. The Definitive Guide to Red Envelopes Bunyee.com. 30.01.11. Viitattu 02.10.11. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]