Punaauia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punaauia
Puna'auia
Carrefour at Puna'auia, French Polynesia.jpg
Punaauian sijainti Tahitilla
Punaauian sijainti Tahitilla

Koordinaatit: 17°38′S, 149°36′W

Valtio Ranska
Territorio Ranskan Polynesia
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 75.9 km²
Korkeus 0-2241 m
Väkiluku (2017) 28 103
 – Väestötiheys 370,3 as./km²


Puna'auia on kunta Papeeten lähellä Ranskan Polynesiassa. Se kuuluu Ranskan merentakaisiin alueisiin Tyynellämerellä. Puna'auia sijaitsee Tahitin saarella, ja on osa Windward-saaria ja Seurasaaria.

1890-luvun lopulla ranskalainen taidemaalari Paul Gauguin asui Puna'auiassa ja maalasi siellä kuuluisan teoksensa Mistä tulemme? Keitä olemme? Mihin menemme?.

Naapurikuntia ovat Faa’a pohjoisessa ja Paea etelässä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten muuallakin Ranskan Polynesiassa, alueen ensimmäisiä asukkaita olivat polynesialaiset, jotka saapuivat noin 1000 vuotta sitten. Nämä ihmiset ovat jo asuttaneet Marquesassaaret, mistä he matkustivat merikanooteillaan Seurasaarille. Heidän elinkeinoinaan oli kalastus ja silloisten saarella eläneiden lajien metsästys. Ensimmäiset polynesialaiset rakensivat taloja rannalle. Myöhemmin he siirtyivät rakentamaan taloja kauempana sisämaassa, välttääkseen korkeaa vuorovettä.

Kapteeni James Cook tuli retkikuntineen kartoittamaan Tyynenmeren saaria 1770. Englantilainen Samuel Wallis tutki myös saaria.

Puna'auia on kokenut suuren väestönkasvun 1990-luvun lopulla. Kunnassa on nyt noin 28 000 asukasta[1] ja se on väkiluvultaan Ranskan Polynesian toiseksi suurin kunta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. American Samoa: Circumscriptions & Places citypopulation.de: Citypopulation. Viitattu 11.12.2018. (englanniksi) (saksaksi)
  2. Population des communes de Polynésie française INSEE. Viitattu 30.6.2016.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Puna'auia