Puistolan työväentalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puistolan työväentalo
Puistolan sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen työväentalo.
Puistolan sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen työväentalo.
Sijainti Puistola, Helsinki
Koordinaatit 60°16′05″N, 25°03′29″E
Rakennustyyppi puutalo
Valmistumisvuosi vuosi 1929, myyty vuonna 1934
Rakennuttaja Puistolan Työväentalo Oy
Omistaja Puistolan Urheilu- ja Nuorisotukisäätiö
Verkkosivut
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Puistolan työväentalo on Helsingissä Puistolan kaupunginosassa sijainnut työväentalo. Talo toimii edelleen nimellä Tuulen Tupa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puistokylän työväenyhdistys perustettiin tammikuussa 1918. Yhdistyksen toiminta loppui kuitenkin kansalaissotaan. Puistolan työväenyhdistys perustettiin vuonna 1927. Työväenyhdistys perusti keväällä 1928 Puistolan Työväentalo Oy:n. Sen osakkaina oli paikallisten asukkaiden lisäksi ammattiosastoja ja työväen urheiluseuroja. Yhdistys osti tontin Nybondasin perintötilasta vuoden maksuajalla. Työväentalon rakennustyöt aloitettiin heti, ja talon vihkiäiset olivat vuoden 1929 keväällä. Syksyllä 1930 työväentalo suljettiin ja työväenyhdistys lakkautettiin kommunistilakien perusteella.[1].

Maaliskuussa 1931 työväentalo vuokrattiin samana vuonna perustetulle Puistolan Sos.dem. työväenyhdistykselle. Talo myytiin myöhemmin työväenyhdistykselle, joka joutui ottamaan lainaa ja vastaamaan myös taloon kohdistuneista veloista. Avajaisjuhla järjestettiin elokuussa 1931.Työväenyhdistys oli rakentanut myös tanssilavan, jonka tuotoilla ylläpidettiin työväentaloa. Talon ylläpito oli taloudellisesti vaikeaa. Talo myytiin vuonna 1934 Puistolan Urheilijoille. Myös tanssilava siirtyi urheiluseuralle. Talo siirrettiin Puistolan Urheilu- ja Nuorisotukisäätiölle vuonna 1954. [1] Talo on edelleen toiminnassa nimellä Puistolan Tuulen Tupa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hurri, Olavi & Marttala-Hurri, Vuokko: Työn ja aatteen talot. Työväentalojen historiaa Uudellamaalla, s. 168. Helsinki: Uudenmaan Sosialidemokraattinen Piiri ry, 1997. ISBN 952-90-8468-4.
  2. Tuulen Tupa puistolantuulentupa.fi. Viitattu 11.12.2022.