Puhkusuoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pop-suodatin, jossa on joutsenkaulavarsi ja ruuvipuristinkiinnike.
Pop-suodatin (suuri musta levy) käytössä tallennuksen aikana äänitysstudiossa.

Puhkusuoja eli pop-suodatin (engl. Pop filter) on melua ehkäisevä verkkomainen mekaaninen suodatin, jota käytetään mikrofonin edessä vaimentamaan puhujan tai laulajan aspiraatioäänteiden aiheuttamia poksahduksia ja suhinoita äänitteessä. Pop-suodatin on yleensä pyöreään kehykseen pingotettu tiheä nailon- tai metallikudos, joka asetetaan puhujan ja mikrofonin väliin ja kiinnitetään muuhun rakenteeseen kuin itse mikrofoniin.

Puhkusuoja ehkäisee myös hengityksen mukana tulevan syljen ja kosteuden pääsyä mikrofoniin. Syljessä olevat suolat voivat olla syövyttäviä, ja kosteus voi aiheuttaa hometta, jolloin pop-suodatin voi pidentää mikrofonin käyttöikää.[1]

Tyypillinen pop-suodatin koostuu yhdestä tai useammasta kerroksesta ääntä läpäisevää tiheää kudosta. Pop-suodattimia tehdään muun muassa kudotusta nailonista tai metallilangasta, jota on venytetty pyöreän kehyksen ympärille. Kehys on kiinnitetty taivuteltavissa olevan varren päähän, ja varren alapäässä on ruuvipuristin tai muu kiinnike, jolla pop-suodatin kiinnitetään esimerkiksi mikrofonin jalustaan – tai mieluummin erilliseen mikrofonitelineeseen, jolloin pop-suodattimeen kohdistuva tönäisy tai muu värähtely ei aiheuta häiriötä mikrofonissa.[2]

Improvisoitu puhkusuoja voi syntyä venyttämällä sukkahousu- tai muuta ohutta kudosta rautalangasta (esim. vaateripustimesta) taivutettuun kehykseen.

Poksahtelevia ääniä esiintyy erityisesti kun äännetään aspiroivia klusiileja (kuten ensimmäinen " p " englanninkielen sanassa "popping"). Pop-suodattimet on suunniteltu vaimentamaan klusiilien energiaa, joka muuten saattaa ylittää suunnitellun syötteen kapasiteetin mikrofonille. Se taas voi johtaa signaalin leikkautumiseen. Puhkusuojat eivät vaikuta tuntuvasti sihinään tai äänteisiin puheäänessä, joihin taas käytetään de-esser -toimintoa[3].

Pop-suodatin eroaa mikrofonin tuulisuojasta. Puhkusuojat ovat yleisesti käytössä studioympäristössä, kun taas tuulisuojat ovat yleensä käytössä ulkona. Tuulisuojia käyttävät myös laulajat lavalla vähentääkseen klusiileja ja sylkeä, vaikka ne eivät välttämättä ole akustisesti yhtä läpinäkyviä kuin äänitysstudioiden pop-suodattimet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Russell, Mike: The Microphone Pop Shield Maaliskuu 2010. musicradiocreative.com. Viitattu 10.6.2016. (englanniksi)
  2. Bradley, Shawn. "Another Pile of Recording Tips." (Arkistoitu – Internet Archive) Canadian Musician 1.3.2011. Haettu palvelusta HighBeam Research 30.6.2016 (vaatii tilauksen).
  3. Korpinen, Pertti: Äänenmuokkaus (Katso kappale: Ässien syöjä, de-esser) aanipaa.tamk.fi. Viitattu 10.6.2016.