Proton Saga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Proton Saga on malesialaisen autonvalmistajan Protonin ensimmäinen automalli. Se perustuu Mitsubishi Lanceriin. Saga esiteltiin vuonna 1985. Saga on Proton pisimpään tuotannossa oleva malli, se on tuotannossa edelleen.

Ensimmäinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saga (1985–1991)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Proton Saga
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Malesia
Valmistaja Proton
Korimalli

4-ovinen sedan

5-ovinen viistoperä
Luokka C-segmentti
Edeltäjä ei ole
Seuraaja Proton Wira
Tekniset tiedot
Teho

53kW (1,3l)

67kW (1,5l)
Mitat
Massa 940 kg

Ennen Sagan tuotannon aloittamista järjestettiin kilpailu, jossa tarkoituksena oli valita ensimmäiselle kansalliselle autolle nimi. Saga-nimeä ehdottanut Ismail Jaafar voitti kilpailun. Kun häneltä kysyttiin, miksi hän valitsi juuri nimen Saga, hän vastasi, että "saga" (Abrus precatorius) on eräänlainen pehmeä ja hauras, mutta silti tuottava siemen, jota tavataan yleisesti Malesiassa, ja että Sagan 1,3-litrainen moottori on yhtä vahva kuin tuon tarinan siemen.

Ensimmäinen Saga joka tuli ulos tuotantolinjalta, vietiin Malesian kansalliseen museoon symbolina Malesian autoteollisuuden alkamisesta. Aikaisemmat Saga-mallit toimivat SOHC 8-venttiilisellä neljän sylinterin moottorilla, joka oli peräisin Mitsubishiltä. Se oli saatavilla sekä 1,5- että 1,3 litraisena. Molemmat moottorit olivat saatavana 5-vaihteisena manuaalivaihteistona, mutta 3-vaihteinen automaatti oli saatavana 1,5 litran moottorilla vasta vuonna 1987.

Sagaa tarjottiin neliovisena sedanina, mutta myöhemmin mallistoon lisättiin myös viistoperä variantti, joka esiteltiin vuonna 1988 nimellä Proton Knight, myöhemmin tunnettiin nimellä Saga Aeroback. Knight oli tarkoitettu Euroopan markkinoille, kun taas viistoperä oli suositumpi Isossa-Britanniassa.

Vuonna 1989 Sagaa myytiin Britanniaan iskulauseella ”japanilainen teknologia, malesialainen tyyli”. Siitä lähtien Britannialla on ollut suuri osa Protonien viennistä. Saga-nimeä ei käytetty, vaan auto tunnettiin vain nimillä Proton 1,3 tai Proton 1,5.

Vuonna 1991 mallistoa on tarkistettu ottamalla käyttöön 12-venttiiliset Megavalve moottorit, mikä lisäsi tehoa 56 kilowattiin (entisestä 53 kilowatista) 8-venttiilisessä 1,3 litran moottorissa, ja 1,5 litran moottorissa teho nousi 67 kilowattiin. Takaturvavyöt ja kolmas jarruvalo asennettiin tästä lähtien vakiona.

Saga Aeroback viistoperä, automaatti
Proton Saga

Saga Iswara (1992–2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1992 Sagalle tehtiin kasvojenkohotus, ja sen nimi muutettiin pidemmäksi Proton Saga Iswaraksi (tunnetaan myös lyhyemmällä nimellä Proton Iswara, tästä huolimatta kyseessä on Saga). Muutokset sisälsivät pienemmät ajovalot, muovipuskurit, värjätyt ovenkahvat, sivulistat, takavalojen syvänteet ja rekisterikilpi oli siirretty puskuriin. Tätä mallia käytetään Malesiassa yleisesti taksina, ja osa malliston autoista on muunnettu maakaasuajoneuvoiksi.

Autoja viedään Singaporeen ja Isoon-Britanniaan, ja näihin vientiautoihin on lisätty monipisteruiskutus ja katalysaattori EU-normien täyttämiseksi. Tämä malli tunnettiin Isossa-Britanniassa nimellä Proton MPi. Uuden Proton Personan esittely vuonna 1993 korvasi useita Sagan tapaisia mallejea Ison-Britannian valikoimassa ja tämä jatkui, kunnes koko valikoima korvattiin vuonna 1996.

Ollakseen kilpailukykyinen toista malesialaista autonvalmistajaa Peroduaa vastaan Proton lanseerasi vuonna 2001 erikoismallin Saga Iswara Sport, joka perustui Saga Aerobackiin. Se sisälsi muun muassa metallisen takasiivekkeen, Altezza-valot sekä uuden korin. Se oli saatavana vain hopean värisenä, 1,3-litraisella moottorilla ja manuaalisella vaihteistolla. Alkuperäinen Saga Aeroback oli edelleen saatavana 1,5-litraisella moottorilla.

Vaikka Aerobackiin tehtiin edelleen muutoksia kunnes siitä tuli Saga LMST vuonna 2003, Sedan variantti pysyi myynnissä edelleen normaalisti.

Proton Iswara takseja
Proton Iswara taksina

Saga (2003–2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2003 Iswaralle tehtiin toinen kasvojenkohotus ja se uudelleennimettiin takaisin Sagaksi. Sisätiloihin tuli ovipaneelit ja kojetaulu, jossa oli digitaalinen näyttö, joka koostui matkamittarista, lämpötilamittarista ja polttoainemittarista. Samalla ulkoasuun tuli uudet ajovalot sekä takavalot, värikoodatut puskurit sekä peruutuspeilit. Proton palasi 1,3 litraiseen kaasuttimella toimivaan moottoriin, ja siihen oli asennettu uusi pakosarja, mikä lisäsi sen tehoa 63 kilowattiin. Sitä on saatavilla vain 5-vaihteisena manuaalina.

5. maaliskuuta 2007 Proton käynnisti 50. itsenäisyyspäivän juhlavuosi mainoskampanjan. Muun muassa Justin Timberlaken hitistä Sexyback oli tehty käännös, jossa sanoitukset oli muutettu muotoon "Aeroback". Mainoskampanja oli tarkoitettu tukemaan Malesian 50. itsenäisyyspäivää ja kiittämään Sagan asiakkaita heidän tuestaan, koska Proton Saga oli ensimmäinen malesialainen auto. Sinä vuonna Proton Saga tuli toiseksi parhaimpana myyntiautona heti Perodua MyVin takana. Se oli parhaiten myyty sedan auto Malesiassa, yli 15 000 auton tilauksella.

Toinen sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saga (2008–2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Proton Saga
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Malesia
Valmistaja Proton
Korimalli 4-ovinen sedan
Tekniset tiedot
Mitat
Massa 1 060 kg
Pituus 4 257 mm
Leveys 1 680 mm
Korkeus 1 502 mm

Tammikuun 18. päivänä vuonna 2008 paljasti Sagan seuraajan. Säilyttäen Sagan nimen uusi auto on alkuperäistä suunnittelua, ja se perustuu venytetylle Proton Savvyn alustalle. Uusi malli kehitetään yhteistyössä Korean LG CNS ja Lotus tekniikan kanssa. Tämä malli mahdollistaa sen, että Proton on vahvoilla sen kotimarkkinoilla. Uutta Proton Sagaa ei ole suunniteltu vietäväksi Yhdysvaltoihin, mutta sitä aiotaan viedä Kaakkois-Aasiaan, Kiinaan, Intiaan ja Australiaan.

Helmikuussa 2008 autosta oli tehty jo yli 23 000 varausta. Toimitusaika oli siksi venynyt jopa yli viiteen kuukauteen.

Toisen sukupolven Proton Saga on voittanut Autocar ASEAN Vuoden auto 2008 -tittelin pieni sedan/viistoperä luokassa.

Sagaa on saatavana kolmea eri varustelutasoa, joista valittavana on sekä manuaalinen että automaattinen vaihteisto, alkaen perusvarustellusta N mallista täysin varusteltuun M malliin asti. Proton kutsuu uutta Sagaa "kansalaisten autoksi".

Campro 1,3 litran moottori

Sisätilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkatavaratilan tilavuus on noin 143 litraa. Koska uuden Sagan, samoin kuin sen edeltäjän, odotetaan olevan taksikäytössä, sen maakaasusäiliö on suunniteltu niin, ettei se vie matkatavaratilaa. Autossa on tilaa viidelle aikuiselle ja sen sisätilat ovat suuremmat kuin vanhassa Sagassa.

Kolmas sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saga (2010–2011)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Proton Saga
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Malesia
Valmistaja Proton
Korimalli 4-ovinen sedan

Neljäs sukupolvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saga (2011–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Proton Saga
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Malesia
Valmistaja Proton
Korimalli 4-ovinen sedan

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.