Proskenion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amfiaraionin teatterin proskenionin jäänteet.

Proskenion (m.kreik. προσκήνιον, proskēnion, lat. proscenium/proscaenium)[1] oli antiikin kreikkalaisessa teatterissa näyttämö, joka sijaitsi skenen (skēnē) eli näyttämörakennuksen etuosassa. Proskenionin sivuilla sijaivat usein paraskēniat eli näyttämörakennuksesta katsomoon päin työntyneet siipiosat.[2]

Alun perin näyttelijät esiintyivät maan tasalla orkhestralla suoraan skenen edessä yhdessä kuoron (khoros) kanssa. Proskenion kehittyi viimeistään klassisen kauden jälkimmäisellä puoliskolla 300-luvun eaa. alussa. Tuolloin se korotettiin pylväiden varaan näyttämölavaksi.[2] Proskenion sai nimensä siitä, että näyttämörakennus oli alun perin teltta, jossa säilytettiin teatterin varusteita. Esitys tapahtui teltan edessä, pro skēnion.[3]

Proskenionin kehittymisen jälkeen näyttelijöiden toiminta siirtyi yhä enemmän sen päälle, samaan aikaan kun orkhestralle jääneet kuorot menettivät draamoissa merkitystään. Hellenistisellä kaudella proskenionin merkitys korostui, ja se kohosi yhä ylemmäs orkhestran tasosta. Lopulta proskenion kehittyi kaksikerroksiseksi, niin että alemmalla osalla oli katto ja ylempään johti useita ovia. Osa toiminnasta siirtyi ylös proskenionin katolle.

Roomalaisessa teatterissa proscaenium oli kreikkalaista proskenionia pitempi ja leveämpi, ja varustettu pulpettikatolla. Kattoon voitiin kiinnittää esirippu,[2] jollaista kreikkalaisessa teatterissa ei käytetty.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liddell, Henry George & Scott, Robert: προσκήνιον, τό A Greek-English Lexicon. 1940. Oxford: Clarendon Press / Perseus Digital Library, Tufts University. (englanniksi)
  2. a b c Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: ”Proscaenium, proskenion”, Antiikin käsikirja, s. 462, 463. Helsinki: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  3. Antiikin ja klassismin sanasto Aalto-yliopisto. Viitattu 6.6.2012. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]