Projektipäällikkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Projektipäälliköitä oikealla.

Projektipäällikkö tarkoittaa projektinhallinnan ammattilaista, esimerkiksi työprojektin johtajaa tai vastuuhenkilöä. Projektipäällikkö on vastuussa projektin tavoitteiden saavuttamisesta. Hän ei yleensä osallistu projektin varsinaisten tehtävien tekemiseen, vaan projektipäällikön pääasialliset tehtävät ovat yleensä selkeiden ja saavutettavien projektitavoitteiden määrittely, projektin vaatimusmäärittely, kommunikointi sidosryhmien välillä, eri osapuolten yhteistyön varmistaminen sekä projektin ajan, kustannusten ja laadun valvonta. Usein projektipäällikkö myös toimii asiakkaan edustajana.

Projektipäällikkö vastaa projektisuunnitelman laatimisesta ja projektin operatiivisesta johtamisesta hyväksytyn projektisuunnitelman mukaan. Projektipäällikkö ohjaa projektiryhmän työskentelyä ja raportoi projektin etenemisestä projektin omistajalle ja ohjausryhmälle.

Eri alojen projektipäälliköitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projektipäälliköitä työskentelee monilla aloilla, tyypillisesti esimerkiksi rakennusalalla, arkkitehtuurissa, tietoliikenteessä tai ohjelmistokehityksessä. Projektipäälliköiden koulutustaustat vaihtelevat suuresti. Yleisimpiä ovat tekniikan ja tietotekniikan alan korkeakoulututkinnot.[1]

Ohjelmistokehityksen projektipäällikkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmistokehityksen projektipäällikkö jakaa monet taitonsa ja velvollisuutensa muiden alojen kollegoidensa kanssa. Tavallisten projektinhallinnan tietojen ja taitojen lisäksi ohjelmistokehityksen projektipäälliköllä on usein kokemusta ohjelmistokehityksestä. Monilla ohjelmistokehityksen projektipäälliköillä on tutkintoja tietojenkäsittelytieteestä tai tietotekniikasta, ja he ovat usein työskennelleet alalla ohjelmistoinsinööreinä.

Perinteisesti ohjelmistokehityksen projektipäälliköt ovat käyttäneet raskaampia suunnittelumalleja kuten vesiputousmallia, mutta erityisesti viime aikoina myös ns. ketterät suunnittelumenetelmät kuten DSDM, Scrum ja XP ovat kasvattaneet suosiotaan. Ohjelmistojen tuotantoon liittyvään epävarmuuteen perustuen nämä projektinhallintamenetelmät suosivat ohjelmistokehityksen jakamista pienempiin lyhytkestoisiin vaiheisiin.

Ohjelmistokehityksen projektipäällikön tulisi myös tuntea ohjelmistokehityksen elinkaari, joka yleensä vaatii tietämystä mm. vaatimusmäärittelystä, ohjelmistotuotannosta ja tietokannoista. Tämä on yleensä seurausta yllä mainituista opinnoista ja kokemuksesta, eikä ohjelmistokehityksen projektipäälliköille vielä ole yleisesti hyväksyttyä kelpuutuksen antavaa tutkintoa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]