Professional Graphics Controller

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näyttöstandardit
Professional Graphics Controller
Video Standards.png
Julkaisuvuosi: 1984
Julkaisija: IBM
Värisyvyys: 8 bpp
Resoluutio: 640×480
Kuvasuhde: 4:3
Virkistystaajuus: 60 Hz
Edeltäjä: Seuraaja:
(EGA) (VGA)

Professional Graphics Controller (lyhyemmin PGC, tunnettiin myös nimillä Professional Graphics Adapter ja Professional Graphics Array) oli IBM XT -grafiikkakortti, jonka IBM julkaisi vuonna 1984. Näyttöstandardi oli erittäin edistynyt ja siinä oli kiihdytinpiirit 2D- ja 3D-grafiikoille. Standardi oli tarkoitettu erityisesti CAD-suunnitteluun.

Itse grafiikkakortti koostui kolmesta yhteenkytketystä ISA-väyläisestä grafiikkakortista. Standardi tarjosi hieman samana vuonna julkaistua EGA-standardia korkeamman resoluution 640×480 pikselin resoluution 256 värin väripaletilla sekä 60 hertsin virkistystaajuudella. Koska standardi oli suunnattu CAD-markkinoille, grafiikkakortti tarvitsi paljon muistia ja sisälsikin 320 kilotavua perusmuistia. Lisäksi standardi sisälsi sisäänrakennetun mikroprosessorin, jonka avulla voitiin tehdä 3D-pyöritykset sekä kuvien leikkaukset.

Standardista ei tullut suosittua kotikäyttäjien keskuudessa, mutta sen hinta (listahinnaltaan 4 290 $) oli kuitenkin kilpailukykyinen, kun sitä verrattiin ajan CAD-työasemien hintoihin.

Standardin tukeman 640×480 resoluution lisäksi standardi tuki CGA:n grafiikka- ja tekstitiloja.