Pro Lehdistö

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pro Lehdistö Oy oli yhdentoista suomalaisen sanomalehtikustantajan perustama osakeyhtiö, jonka tarkoituksena oli ostaa maakuntalehtien osakkeita, jotta sijoittajat eivät olisi pystyneet ottamaan niitä haltuunsa verrattain vähäisen osakkeiden hinnan vuoksi. Moni maakuntalehti maksoi vain vähäistä osinkoa, mutta sillä oli suuri varallisuus sekä vähäinen velkaisuusaste. Näin ollen osake-enemmistön hankkimalla oli mahdollista päästä suurehkon ja arvokkaan maakuntalehden omistajaksi.

Pro Lehdistö Oy:n perustamisen konkreettinen syy oli se, että 1988 perustettu Suomen Viestintäkehitys Oy pyrki ostamaan maakuntalehtiä ja Savon Sanomien haltuunoton estämiseksi perustettiin sanomalehtikustantajien Pro Lehdistö Oy. Suomen Viestintäkehityksen perusti Panostaja Oy:tä johtaneet sijoittajat Panostaja Oy:lle. Panostaja Oy:n perustivat Tampereella Matti Koskenkorva, Pasi Asikainen ja Jukka Kotakorpi.

Suomen Viestintäkehitys yritti ostaa myös Aamulehteä, Ilkkaa ja Savon Medioita. Kun 1990-1991 alkoi lama ja osakkeiden arvot laskivat, alkoivat velat ja jo ostettujen osakkeiden alenevat arvot vaarantaa Panostajan olemassaolon. Panostajan pääomaa vahvistettiin 1995 ja se palasi alkuperäiselle toimialalleen kehitysyhtiöksi. Panostajan valtausyritykset torjunut Pro Lehdistö Oy myyntiin Keski-Suomen Media Oy:lle 1996.

Sanomalehtikustantajat suhtautuivat Panostajaan ja Suomen Viestintäkehitykseen negatiivisesti epäillen näitä julkisesti yrityskaappauksesta ja vihamielisestä valtausyrityksestä.

Pro Lehdistön osakkaina olivat mm. Keskisuomalainen Oy, Sanoma Osakeyhtiö, Ilkka Oy, TS-Yhtymä Oy. Varsinkin Sanoman rahoituspanos oli merkittävä. Helsingin Sanomien vaikutus maakuntalehtiin niiden itsenäisen olemassaolon takaajana vaikutti lehtien välisiin suhteisiin ja lehdet alkoivat muodostaa muunlaisiakin yhteistyömuotoja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]