White knight

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yrityskaupan termiä. White Knight on myös lentokone.

White knight (Valkoinen ritari) on yrityskauppaan kuuluva käsite. White knight voi olla yritys tai henkilö, joka auttaa toista yritystä. Termi viittaa ylvääseen ritariin, joka saapuu pelastajana paikalle kiiltävässä haarniskassaan.

Valkoisia ritareita on kahdenlaisia. Ensimmäinen tyyppi on tapaus, jossa yritysjohdolle ystävällismielinen ostaja saapuu tai kutsutaan paikalle vihamielisen ostajan pyrkiessä valtaamaan yritystä. Ritari tekee yrityksen omistajille valtaajaa paremman tarjouksen ja estää valtaajaa saamasta yritystä haltuunsa.

Toinen tyyppi ei sisällä vihamielistä valtaajaa. Valkoinen ritari ostaa kriisissä olevan yrityksen ja nostaa sen jaloilleen itsenäisenä yrityksenä tai sulauttaa sen itseensä.

Suomessa tällainen on ollut muun muassa Pro Lehdistö, jossa Sanoma Oy:n varoilla estettiin maakuntalehtiä siirtymästä kustannusalan ulkopuolisten sijoittajien omistukseen.

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.