Prinssi Patrickin saari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prinssi Patrickin saari
Muut nimet
Prince Patrick Island
Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Korkein kohta
Pinta-ala
15 848 km²
Väestö
Asukasluku
(asumaton)
Kartta

Prinssi Patrickin saari (engl. Prince Patrick Island) on saari pohjoisessa Kanadassa, Luoteisterritoriossa. Se on Kuningatar Elisabetin saariryhmän läntisin saari. Saaren pinta-ala on noin 15 848 km²,[2] se on 55. suurin saari maailmassa ja 14. suurin Kanadassa. Saari on jään saartama ympäri vuoden, tehden siitä yhden luoksepääsemättömmimmistä paikoista Kanadassa.

Saaren korkein huippu on nimeämätön huippu saaren eteläosassa, joka kohoaa 279 m merenpinnasta.[1]

Saari sijaitsee Luoteisväylän käyttämän McClurensalmen pohjoispuolella. Yhdysvaltain ja Kanadan yhteistyönä perustettu arktinen sääasema (HAWS, engl. High Arctic Weather Station) rakennettiin saarelle saaden nimen "Mould Bay". Säähavainnointi aloitettiin 14. toukokuuta 1948. Asemalla oli 10–40 hengen vaihtuva miehitys. Vuonna 1997 miehitetty asema korvattiin automatisoidulla sääasemalla, viimeiset laitteet ja henkilökunta miehitetyltä asemalta poistuivat 31. maaliskuuta 1997. Rakennukset ovat edelleen paikalla mutta vuoden 2007 tietojen mukaan ovat kärsineet pahoja vaurioita, eivätkä ole enää korjattavissa. Asema oli ainoa vakituinen ihmisasutus saarella.[3]

Prinssi Patrickin saari löydettiin vuonna 1853 ja nimettiin paljon myöhemmin Kanadan kenraalikuvernöörin (1911–1916), prinssi Arthurin mukaan. Hänen kolmas etunimensä oli Patrick.

  1. a b Prince Patrick Island High Point Peakbagger.com (englanniksi)
  2. Sea Islands (Arkistoitu – Internet Archive) Natural Resources Canada (englanniksi), (ranskaksi)
  3. Abandoned research station a 'toxic ghost town'.[vanhentunut linkki] Canada.com (englanniksi)
tarkempi kartta saaresta
tarkempi kartta saaresta