Prime95

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Prime95 on George Woltmanin ohjelmoima vapaasti saatavilla oleva ohjelma jota käytetään mersennen alkulukujen etsimiseen GIMPS-projektissa. MPrime on Linuxin komentokehotteesta käytettävä versio Prime95-ohjelmasta. Vaikka suurin osa GIMPS-ohjelman lähdekoodista on vapaasti saatavilla, teknisesti ottaen kyseessä ei ole vapaa ohjelma sillä käyttäjän tulee odottaa projektin hajauttamisen termejä, jos ohjelmaa käytettäessä löydetään vähintään 100 000 000 numeroa pitkä alkuluku ja käyttäjä voittaa $150000 dollarin palkinnon.[1] Ohjelmakoodin pätkä, jota käytetään tarkistussumman luontiin ei ole julkisesti saatavilla turvallisuussyistä johtuen[2] Uudelleenkirjoitettu Fft-ohjelmointikielikenen mukaan? tämänhetkisessä vakaassa versiossa hyödyntää FMA-käskykantaa ja tämän myötä ohjelman suorituskyky on noussut hurjasti.lähde?

Prime95 ohjelmaa käytetään myös suorittimen ja muistien vakauden testaamiseen sen tuottaman äärimmäisen rasituksen vuoksi. Tämän vuoksi ohjelmasta voi valita erillisen "torture test"-muodon joka testaa suoritinta ja muisteja käyttäjän haluaman ajan.

Torture testissä on kolme eri ominaisuutta joiden valinta vaikuttaa siihen, mitä ominaisuuksia tietokoneesta testataan. Näitä valintoja voi tehdä muuttamalla Fourierin muunnoksenin kokoa. Ohjelman esiasetuksella on kolme eri vaihtoehtoja: pienet fft:t ja paikallaan pysyvillä fft:llä ja blend testillä. Pienet ja paikallaan pysyvät rasittavat enimmäkseen suorittimen liukulukuyksikköä ja välimuisteja blend-valinnan rasittaessa kaikkia tietokoneen komponentteja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. https://www.eff.org/awards/coop Cooperative Computing Awards
  2. http://mersenneforum.org/showpost.php? P=47191&postcount=16