Preeriasirkku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Preeriasirkku
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Pulmuset Calcariidae
Suku: Rhynchophanes
Laji: mccownii
Kaksiosainen nimi

Rhynchophanes mccownii
(Lawrence, 1851)

Synonyymit
  • Calcarius mccownii[2]
Katso myös

  Preeriasirkku Wikispeciesissä
  Preeriasirkku Commonsissa

Preeriasirkku (Rhynchophanes mccownii)[3] on pulmusiin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Pohjois-Amerikassa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naaras

Preeriasirkku kasvaa 14–16 cm pitkäksi. Sukupuolet eroavat toisistaan ulkonäöltään. Lajin koiras on yleisväritykseltään harmaankirjava. Päälaki ja nokasta lähtevä viiksijuova ovat mustat ja silmäkulmajuova on valkoinen. Selkä on harmaan- ja ruskeankirjava ja siivissä on leveä punaruskea juova. Rinta ja vatsa ovat harmaat ja rinnassa on musta laikku. Preeriasirkkunaaras on harmahtavanruskean- ja mustankirjava ja siivissä on hieman punaruskeaa. Preeriasirkun nokka on tukeva.[4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Preeriasirkku pesii Kanadassa ja Yhdysvalloissa Suurten tasankojen pohjois- ja keskiosissa. Lintu talvehtii Yhdysvaltojen lounais- ja eteläosissa sekä Meksikossa. Lajin elinympäristöä ovat preeria ja muut kuivat heinämaat, joilla kasvaa hajanaisesti kaktuksia tai pensaita. Lajia tavataan myös pelloilla. Preeriasirkku syö heinien ja ruohojen siemeniä ja kesäisin lisäksi hyönteisiä. Pesä on maassa, usein suuren ruohomättään vieressä. Naaras munii kahdesta kuuteen ruskehtavan valkoista ruskeapilkullista munaa.[1][5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Rhynchophanes mccownii IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 24.8.2023. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Rhynchophanes mccownii (TSN 997873) itis.gov. Viitattu 24.8.2023. (englanniksi)
  3. Preeriasirkku – Rhynchophanes mccownii Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 22.8.2023.
  4. Clive Byers, Urban Olsson, Jon Curson: Buntings and Sparrows, s. 206. A&C Black, 2010. ISBN 978-1-4081-3502-0. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 24.8.2023). (englanniksi)
  5. a b Thick-billed Longspur - Identification All About Birds. Cornell Lab of Ornithology. Viitattu 24.8.2023. (englanniksi)
  6. Thick-billed Longspur National Audubon Society. Viitattu 24.8.2023. (englanniksi)