Pre-Dorsetin kulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pre-Dorsetin kulttuuri (Esi-Dorsetin kulttuuri, esidorsetilaiset) oli Kanadan pohjoisosissa ja Arktisilla saarilla syntynyt paleoeskimojen kulttuuri, josta kehittyi myöhemmin Dorsetin kulttuuri. Esidorsetilaiset käyttivät poraa toisin kuin dorsetilaiset, ja moni muukin esidorsetin kulttuurin piirre jäi myöhemmästä Dorsetin kulttuurista pois.

Esidorsetilaiseen kulttuuriin kuului muun muassa vuolukivisiä lamppuja, liuskeesta hiottuja veitsiä, poria, mikroteriä, uurtimia ja kaapimia. Käytössä oli erilaisia kalastuskeihäitä, harppunoita, luusta tehtyjä nuolenkärkiä. Asunnossa poltettiin litteän kiven päällä rasvaa. Talot muistuttivat Independence I:n taloja kivilaattaväliseinineen.[1]

Esi-Dorsetin kulttuuri vallitsi ehkä 2500/2000–800/500 eaa.[2][3] Esidorsetilainen aika alkoi 4 000, varmemmin 3 800 vuotta sitten. Esi-Dorsetin kulttuuri esiintyi Pohjois-Kanadassa ja Arktisilla saarilla ulottuen Ellesmerensaarilta Banksin ja Victoriansaarille ja Keski-Labradoriin.

Varhaiset paleoeskimot jakautuivat moniin ryhmiin, eikä osata varmasti sanoa missä asuvat paleoeskimot synnyttivät Dorsetin kulttuuria edeltäneen Pre-Dorsetin kulttuurin. Pre-Dorsetin kulttuuri oli varhainen arktinen pientyökalukulttuuri, jollaisia olivat myös Alaskan Denbighin kulttuuri ja Pohjois-Grönlannin Independencen vuonosta löydetty kulttuuri. Dorsetin edeltäjäkulttuurin alkukulttuuriksi on myös väitetty Etelä-Grönlannin Saqqaqia ja joskus myös Independence I:täkin, vaikka ne ovat todennäköisemmin Pre-Dorsetille rinnakkaisia. Näillä varhaisemmilla kulttuureilla oli jousi ja nuoli, mutta niiden käyttö unohtui luultavasti sen takia, ettei niitä ei tarvittu vesipyynnissä.

Esidorsetilaiset levisivät 3 000 vuotta sitten Kanadan rannikolta etelään tundralla aina havumetsien rajalle asti. Niinpä alkujaan Siperiasta Alaskan kautta saapunut Dorsetin edeltäjäkulttuuri lienee ollut Dorsetin kulttuurin välitön edeltäjä. Siirtyminen esidorsetin ja Sarqaqin kulttuurista myöhempään Dorsetin kulttuuriin saattoi olla asteittainen, ja tapahtua 2900–2500 eaa. Toisten mielestä kulttuuri muuttui äkisti. Lisäksi Etelä-Labradorissa ja Newfoundlandissa esiintyi Esi-Dorsetin ja Dorsetin kulttuurinen vaihtumisaikoihin ”Groswaterin Dorsetin kulttuuri”. Varsinainen Dorsetin kulttuuri ilmestyi Baffinin saarille ja Labradoriin noin 2 700–2 600 vuotta sitten.[4]

Pre-Dorsetin kulttuuri ja alueelle Alaskasta noin 1000 jaa. alkaen levinnyt eskimojen Thulen kulttuuri tunsivat vastoin Dorsetin kulttuuria poran.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maxwell, Moreau & Burenhult, Göran (päättoimittaja): ”Arktiksen asuttajat”, Ihmisen suku : 1, Ensimmäiset ihmiset. Porvoo: WSOY, 1993. ISBN 951-0-18779-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maxwell, Moreau, Arktiksen asuttajat, s. 219.
  2. Hirst, K. Kris: Arctic Architecture – Paleo-Eskimo and Neo-Eskimo Houses ThoughtCo. 12.1.2018. Viitattu 27.10.2019. (englanniksi)
  3. McGhee, Robert: Pre-Dorset Culture The Canadian Encyclopedia. 15.12.2013. Viitattu 27.10.2019. (englanniksi)
  4. Maxwell, Moreau, Arktiksen asuttajat, s. 222.