Banksinsaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Banksinsaari
Banks IslandView and modify data on Wikidata
Muut nimet
Banks Island
Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Pinta-ala
70 028 km²
Väestö
Asukasluku
122 (2006)
Asutuskeskukset
Kartta
Sachs Harbourin sijainti saarella

Banksinsaari (engl. Banks Island) on yksi suurimmista Kanadan arktisista saarista ja se sijaitsee Luoteisterritoriossa Inuvikin alueella. Saaresta itään sijaitsee Walesin prinssin salmi ja Victoriansaari, etelässä Amundseninlahti erottaa saaren Kanadan mantereesta, länsipuolella avautuu Beaufortinmeri ja koillispuolella sijaitsevat McClurensalmi, Prinssi Patrickin saari ja Melvillensaari.

Tutkimusmatkailija William Edward Parry nimesi saaren Joseph Banksin mukaan vuonna 1820. Siitä huolimatta Robert McCluren tehdessä tutkimusmatkoja vuosina 1850–1854 hänen kartoissaan saarelle oli annettu nimi "Baring Island".[1]

Ainoa saaren asutus on lounaisrannikolla sijaitseva inuvialuit-kylä Sachs Harbour (inuktitutiksi Ikuhuak). Kylän asukasluku on noin 122 henkilöä (2006).[2] Saaren pituus on 380 km ja leveys 290 km, pinta ala on 70 028 km².[3] Banksinsaari 24. suurin maailmassa ja 5. suurin Kanadassa. Saaren korkein huippu on Durham Heights, joka nousee 730 m merenpinnasta.[4]

Banksinsaarella asuu noin kaksi kolmasosaa maailman lumihanhista, jotka muuttavat mantereelta Amundseninlahden yli. Paikalliset järjestävät vuosittaisen hanhenmetsästyksen muuton alkaessa. Saarella sijaitsee myös kaksi vuonna 1961 perustettua kansallista muuttolintujen suojelualuetta. Saaren maasto on tundraa, korkeimmaksi kasvava kasvi saarella on tundrapaju Salix arctica, joka saattaa joskus kasvaa jopa polvenkorkuiseksi, mutta useimmiten jää vain 10 cm:n pituiseksi. Saarella elää myös tundrakaribuja, jääkarhuja, myskihärkiä ja useita lintulajeja, kuten punarintarastaita ja pääskyjä. Banksin saaren myskihärkäpopulaatio on arktisen alueen suurin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chart of the North West Passage (Arkistoitu – Internet Archive) Toronto Public Library - Virtual Exhibits (englanniksi)
  2. 2006 Community Profiles (Arkistoitu – Internet Archive) Statistics Canada (englanniksi),(ranskaksi)
  3. Sea Islands (Arkistoitu – Internet Archive) Natural Resources Canada (englanniksi), (ranskaksi)
  4. Banks Island (Arkistoitu – Internet Archive) The Canadian Encyclopedia (englanniksi)