Pottiputki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pottiputkia
Pottiputki ja istuttaja

Pottiputki on istutusväline jolla voi istuttaa puun paakkutaimia. Sen kehitti Sauli Takalon työn pohjalta Tapio Saarenketo 1970-luvun alussa.[1]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Istutettaessa pottiputki isketään maahan ja pottitaimi päätyy maahan kun jalalla polkaistaan pottiputken alaosassa olevaa vipua. Tällöin mekanismi suorittaa istutuksen; Alaosan kaksi metallista leukaa aukenevat ja taimi tipahtaa leukojen aukenemisen muodostamaan kuoppaan. Istuttaja voi palauttaa leuat kiinni vetämällä kahvasta, joka on putken yläosassa. Istuttaja voi operaation jälkeen esimerkiksi saappaan reunalla viimeistellä istutuksen niin, että maa taimen ympäriltä tiivistyy, ja tarkistaa että taimi jää pystysuoraan. Istuttajalla voi olla mukana useita kymmeniä taimia taimivakassa.

Menetelmä on nopeampi ja helpompi kuin kuokka, kumartelua ei tarvita[2]. Istutusnopeuteen vaikuttaa myös taimien kantomatka ja maaston muoto. [3]

Jos taimi on halkaisijaltaan liian iso, se ei mahdu putkeen. Pottiputkia on olemassa useita eri kokoja, joissa muuttuva tekijä on erityisesti putken halkaisija. Koivun istutuksessa pottiputki ei välttämättä toimi koska koivun taimi saattaa olla liian iso verraten ohkaiseen pottiputkeen.

Maastosta riippuen leukoihin voi kertyä esimerkiksi kosteahkoa multa-ainesta, joka on mielekästä toisinaan puhdistaa. Puhdistaminen tapahtuu siten, että jättää leuat auki-asentoon ja kaapii aineksen pois, tai kopistelee putkea niin että aines tipahtaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. metsateho.fi, Historiikki s.194 (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Salmela, Marja ja Snellman, Ritva-Liisa: Taimissa on tulevaisuuden turva. Helsingin Sanomat, 2.6.1985, s. 27. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Metsäkoulu s.76 kpl 4 ISBN 978-952-5694-63-5