Posiva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Posiva
Posiva.jpg
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1995
Toimitusjohtaja Mokka Janne Eerikki[1]
Kotipaikka Eurajoki
Liikevaihto 63,2 milj. € (2013)[2]
Henkilöstö n. 100 (2014)[2]
Omistaja Teollisuuden Voima Oyj, Fortum Power & Heat Oy
Kotisivu www.posiva.fi

Posiva Oy on ydinjätehuollon asiantuntijayhtiö. Se on vuonna 1995 perustettu asiantuntijaorganisaatio, joka vastaa omistajiensa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta, loppusijoitukseen liittyvistä tutkimuksista ja muista toimialaansa kuuluvista asiantuntijatehtävistä. Yhtiö on rakentanut Olkiluotoon Eurajoelle Onkalon, joka on tutkimustila ydinjätteen loppusijoittamista varten.

Posivan henkilöstö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Posivalla työskentelee noin 100 henkilöä. Yhtiön toimipaikka on Eurajoella, Satakunnassa. Posivalaiset työskentelevät kolmessa eri toimipisteessä: keskuskonttori ja Onkalo-projektitoimisto sijaitsevat Olkiluodon saarella sekä Vuojoen kartano Eurajoen keskustan läheisyydessä. Yhtiön liikevaihto vuonna 2013 oli 63,2 miljoonaa euroa.

Posivan omistajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Posivan omistavat Teollisuuden Voima Oyj (60 %) ja Fortum Power & Heat Oy (40 %), jotka myös vastaavat Posivan kustannuksista.

Posivan rooli ydinjätehuollossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Posiva huolehtii omistajiensa käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitustutkimuksista, loppusijoituslaitoksen rakentamisesta ja käytöstä sekä laitoksen sulkemisesta käytön jälkeen. Lisäksi Posiva tarjoaa ydinjätehuollon asiantuntijapalveluja.

Posiva tekee yhteistyötä lukuisien suomalaisten ja ulkomaisten eri alojen asiantuntijaorganisaatioiden kanssa ja tilaa ydinjätehuoltoon liittyviä tutkimuksia yliopistoilta, tutkimuslaitoksilta ja konsulttiyrityksiltä.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Posiva Oy Kauppalehti. Viitattu 13.2.2015.
  2. a b c [1]. Posiva Oy. Viitattu 7.10.2014