Poseidonin nuoli

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Poseidonin nuoli on Clive ja Dirk Cusslerin vuonna 2012 julkaistu jännitysromaani.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 1944 italialainen rahtisukellusvene Barbarigo hakee Malakalta oudon malmilastin. Aluksella on mukana myös natsi-insinööri hoitamassa lastia. Alus vaurioituu ilmahyökkäyksessä ja se hylätään ja sen miehistö katoaa.

Nykyhetkessä Yhdysvaltain presidentille esitellään mullistava superkavitaatiota hyödyntävä sukellusvene. Kuitenkin pian tämän jälkeen sukellusveneen pääsuunnittelija murhataan ja hänen veneensä, josta käsin kokeiltiin sukellusveneen pienoismallia, uppoaa. Samaan aikaan sabotaasilla tuhotaan Kaliforniassa oleva rikastuslaitos, joka tuottaa etupäässä harvinaista maametalli bastnäsiittia. Useita vastaavia metalleja kuljettaneita rahtialuksia katoaa, mutta yhtä sellaista Dirk Pitt onnistuu uhkapelinomaisesti estämään törmäämästä risteilyalukseen.

Erikoistutkija Ann Bennett huomaa omituisia asioita ja perehtyy hankkeisiin. Jossain hallinnossa on vihollisen agentti eli myyrä. Syyttävä sormi osoittaa erääseen presidentin neuvonantajaan - ja yllättäen rakenteilla olleen sukellusveneen moottori ja piirustukset kaapataan; Ann joutuu rikollisten käsiin; matkasta tulee kaikkea muuta kuin miellyttävä - varsinkin kun rikollinen uhkailee koko ajan raiskaavansa hänet; tosin se teko jää iljettävän uhkailun asteelle: aina jotain tulee esteeksi.

Matkan varrella selviää että häikäilemätön Yhdysvaltoja henkilökohtaisista syistä vihaava itävaltalainen liikemies ja insinööri Oswald Boelcke on juonitellut Kiinan kansantasavallan kanssa, mutta moninaisten juoniensa joukossa ei ole malttanut olla varastamatta myös näiltä harvinaisia maametalleja myyden ne sitten takaisin.

Tämä on kiinalaisille jo liikaa ja liikemies saa tappajan peräänsä.

Pitt ja Giordino menevät erikoismiesten mukana erääseen rahtilaivaan, jonka on laskettu kaapattavan, mutta osoittautuu että niin on jo tehty ja miehet joutuvat vangeiksi Panaman kanavan varrella olevaan orjaleiriin, jossa harvinaisia maametalleja jalostetaan. Pitt onnistuu pakenemaan ja alkaa raju taistelu. Orjaleiri vallataan rajavartioston voimin. Paljon auttavat myös räjähteet, joita kiinalainen salamurhaaja on sijoitellut alueelle kostona varkauksista. Alkaa huikea takaa-ajo sukellusveneen moottorin ja piirustusten omistuksesta, joka päättyy kun Pitt onnistuu laskemaan Mirafloresin sulun kuiville ennen aikojaan särkemällä proomun avulla säännöstelypadon. Hankkeen pääroisto, itävaltalainen insinööri Boelcke, yrittää ampua Pittin, mutta hänen apurikseen luulemansa kiinalainen salamurhaaja ampuukin hänet itsensä. Samalla Yhdysvaltain varapresidentti James Sandeckerin paikalle hälyttämä Yhdysvaltain laivasto rynnistää paikalle.

Varastettu moottori ja piirustukset saadaan takaisin. Vankina ollut Ann vapautuu, ja paljastuu, että myyrä olikin ollut hänen lähin esimiehensä, joka vangitaan.

Dirk jr. ja Summer löytävät St. Julian Perlmutterin kokoamien johtolankojen avulla Tulimaasta kadonneen Barbarigon. Sen lastina on suuri määrä samarskiittia, josta saadaan harvinaista samarium-maametallia, joka on elintärkeätä uuden sukellusvenemallin moottorien rakenteessa. Alun perin sitä piti käyttää supermagneeteissa, jotka olivat olennainen osa huipputehokasta raidetykkiä, joka oli eräs natsien lukuisista toteutumatta jääneistä kostoaseista, tässä tapauksessa eräänlainen V3-tykin rinnakkaisversio.

Boelcken laitoksista löytyy tarvittava määrä maametalleja sukellusvenehankkeeseen tuhotun jalostamon korjaamisen ajaksi. Myös muut Boelcken juonittelut tuhotaan. Kiina suostuu myymään omaa osuuttaan maametalleista ja tekosyyllä suljetut Australian kaivokset avataan. Kirjan lopussa Pitt ja Loren ovat läsnä uuden aluksen vesillelaskussa.