Portunuksen temppeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Portunuksen temppeli Roomassa Forum Boariumilla.

Portunuksen temppeli tai Fortuna Viriliksen temppeli on antiikin roomalainen temppeli Roomassa. Se kuuluu parhaiten säilyneisiin roomalaisiin temppeleihin. On epäselvää, onko se omistettu alun perin Portunukselle vai Fortuna Virilikselle. Portunus oli avainten, ovien, karjan ja viljavarastojen jumala ja Fortuna Virilis miehisen onnen jumala. Temppeli on rakennettu 400–300-luvuilla eaa, ja sitä on korjattu vuosien 120–80 välisenä aikana ennen ajanlaskun alkua.

Temppeli sijaitsee antiikin Forum Boariumilla, missä pidettiin karjamarkkinoita, lähellä Tiber-jokea. Temppelin läheisyydessä oli myös Tiber-joen satama.

Temppeli noudattaa joonialaista pylväsjärjestelmää. Temppelin pohja on suorakulmio ja siihen kuuluu portiikki ja cella. Cella temppelissä huone, jonne sijoitettiin jumalien kulttipatsaat. Se on rakennettu tuffi- ja travertiinilohkareista. Pinta on käsitelty stukkorappauksella, joka on kuitenkin aikojen kuluessa kadonnut.

Vuonna 872 temppeli muutettiin kirkoksi, jolloin se sai nimen Santa Maria Egiziaca. Renessanssiajalla sitä alettiin kutsua nykyäänkin käytössä olevalla nimellä Fortuna Virilis. Se herätti paljon kiinnostusta antiikkia ihailleissa taiteilijoissa ja arkkitehdeissä, kuten Andrea Palladiossa ja Piraneisissa. Vuonna 1767 Englantiin, Somersetiin valmistui puutarhakoristeeksi Harmonian temppeli, joka on Portunuksen temppelin kopio.

Vuonna 1916 temppelin ympäriltä purettiin keskiajalla rakennetut lisärakenteet, joilla temppelistä oli tehty kirkko. Kohde ei ole avoinna yleisölle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.