Koordinaatit: 52°14′N, 8°55′E

Porta Westfalica

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porta Westfalica
Porta Westfalica
Porta Westfalica
vaakuna
vaakuna

Porta Westfalica

Koordinaatit: 52°14′N, 8°55′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Minden-Lübbecke
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 105,2 km²
Korkeus 70 m
Väkiluku (2017) 35 698[1]
 – Väestötiheys 339 as./km²
Postinumero 32457
Suuntanumero(t) 0571, 05722, 05731, 05733, 05751, 05706

Porta Westfalican sijainti Minden-Lübbecken piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Porta Westfalica on kaupunki Minden-Lübbecken piirikunnassa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa Saksassa. Se sijaitsee noin 60 kilometriä Hannoverista länteen Ala-Saksin rajan tuntumassa. Porta Westfalica on monikeskuksinen, pienistä maalaiskunnista vuonna 1973 muodostettu kaupunki.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kleinenbremenin kirkko Porta Westfalican itäosassa. Etäisyys Ala-Saksin puolella sijaitsevaan Bückeburgin kaupunkiin on pari kilometriä.

Porta Westfalica sijaitsee Nordrhein-Westfalenin koilliskulmassa noin 150 kilometriä Hampurista etelälounaaseen ja osapuilleen saman verran osavaltionsa tiheimmästä asutuskeskittymästä eli Ruhrin alueesta koilliseen.

Porta Westfalica -nimellä (Westfälische Pforte, Westfalenin portti) on alkuaan tarkoitettu kahden matalan vuoriston eli Wesergebirgen ja Wiehengebirgen välistä laaksoa, jonka halki Weser virtaa Pohjois-Saksan alangolle. Nimi syntyi 1700-luvulla, jolloin latinan ja ranskan kielet olivat muotia aateliston keskuudessa. Vuoden 1973 kuntaliitoksessa alueella sijainneet, toisiinsa liitetyt maalaiskunnat saivat yhteiseksi nimekseen Porta Westfalica.[2]

Porta Westfalica on Saksan liittotasavallan ainoa kaupunki, jolla on latinalainen nimi.[3]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porta Westfalicassa sijaitsevien kylien historia ulottuu keskiajalle ja kauemmaksikin. Roomalaiset ja germaanit ovat mitelleet voimiaan alueella ammoisina aikoina ja roomalaiset työnnettiin pikku hiljaa pois tieltä. Barkhausenin alueelta Porta Westfalican luoteisosasta löydettiin jäänteitä ajanlaskun alun roomalaisesta sotilasleiristä eli castrasta vuonna 2008. Sitä kutsutaan nimellä Römerlager Porta Westfalica. On esitetty, että kenraali Publius Quinctilius Varus aloitti vuonna 9 jaa. käydyn Teutoburgin taistelun kyseisestä leiristä.[4] Nykyisen Porta Westfalican suurimman kyläkeskuksen, Hausbergen, alueella sijaitsi Schalkburg-niminen linna, josta varhaisin maininta on vuodelta 1096. Sittemmin linna on raunioitunut.[5]

Kulttuuri ja arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porta Westfalicassa sijaitsee muun muassa keisari Vilhelm I:n muistomerkki, joka rakennettiin Barkhauseniin vuosina 1892–1896. Niin ikään Barkhausenissa sijaitsee kappeli Margarethenklus, josta ensimmäinen asiakirjamaininta on vuodelta 1224. Holzhausenissa sijaitsee entinen Gut Oheimbin kartano; Porta Westfalican kylissä on useita maalaisromanttisia taloja - etenkin 1800-luvulta.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porta Westfalicassa pitävät pääkonttoreitaan muun muassa Brüder Schlau, Porta Möbel ja Tönsmeier.

Porta Westfalican rautatieasema sijaitsee HammMinden-rataosuudella. Yhteydet ovat monipuoliset ja vuorovälit tiheät. Linjoja on neljä: Rhein-Weser-Express, Ems-Leine-Express, Weser-Leine-Express ja Porta-Express. Linjoja ajetaan Regional Express -paikallisjunilla, jotka ovat nopeampia kuin alemman tason paikallisjunat, mutta pysähtyvät useammilla asemilla kuin IC-junat. Porta Westfalicasta on suora rautatieyhteys muun muassa Ruhrin alueen suurkaupunkeihin sekä Bielefeldiin, Hannoveriin ja Braunschweigiin.

Maantieliikenteen keskeinen yhteys on Bundesautobahn 2, joka halkoo Porta Westfalican maisemia itä–länsisuuntaisesti. Porta Westfalican liittymä risteää Bundesstraße 482:n kanssa. Pohjois–eteläsuuntainen Bundesstraße 61 kulkee myös Porta Westfalican kautta.

Vennebeckin alueella sijaitsee pienlentokoneille tarkoitettu Flugplatz Porta Westfalica. Lähin kansainvälinen lentoasema on Hannoverissa.

Lähteet ja viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Strukturdaten für Porta Westfalica, Stadt IT.NRW, Landesdatenbank. Landesbetrieb Information und Technik Nordrhein-Westfalen. Viitattu 27.9.2018.
  2. Porta Westfalica... … kaiserlich aussichtsreich westliches-weserbergland.de. Touristikzentrum Westliches Weserbergland. Viitattu 27.9.2018.
  3. Die Landschaft portawestfalica.de. Stadt Porta Westfalica. Viitattu 27.9.2018.
  4. Varusschlacht : Archäologen finden Lager des Römer-Feldherren Spiegel.de. SPIEGEL ONLINE. Viitattu 27.9.2018.
  5. Stadtteile der Stadt Porta Westfalica portawestfalica.de. Stadt Porta Westfalica. Viitattu 27.9.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Porta Westfalica.