Bundesautobahn 2

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bundesautobahn 2
Liittymät (Anschlussstellen)

Kreuz Oberhausen
Oberhausen-Königshardt
Raststätte Bottrop
Bottrop
Dreieck Bottrop
Gladbeck-Ellinghorst
Essen-Gladbeck
Kreuz Gladbeck (suunnitteilla)
Gelsenkirchen-Buer
Einhausung Erle 320 m
Raststätte Resser Mark
Herten
Kreuz Recklinghausen
Recklinghausen-Süd
Recklinghausen-Ost
Rhein-Herne-Kanal-Brücke 90 m
Henrichenburg
Kreuz Dortmund-Nordwest
Dortmund-Mengede
Dortmund-Ems-Kanal-Brücke 90 m
Dortmund-Nordost
Dortmund-Lanstrop
Kamen-Bergkamen
Kamener Kreuz
Bönen
Hamm
Dreieck Hamm (suunnitteilla)
Raststätte Rhynern
Datteln-Hamm-Kanal-Brücke
Lippebrücke
Hamm-Uentrop
Beckum
Oelde
Herzebrock-Clarholz
Emsbrücke
Rheda-Wiedenbrück
Raststätte / Motel Gütersloh
Raststätte Gütersloh
Gütersloh
Raststätte Niedergassel
Raststätte Obergassel
Kreuz Bielefeld
Bielefeld-Sennestadt
Talbrücke Lämershagen 200 m
Bielefeld-Zentrum
Raststätte Bielefeld (suunnitteilla)
Ostwestfalen/Lippe
Herford/Bad Salzuflen
Werrebrücke 100 m
Raststätte Herford
Talbrücke Finnebach 158 m
Herford-Ost
Exter
Autobahnkirche Exter
(moottoritiekirkko)
Talbrücke Exter 202,5/236 m
Talbrücke Steinegge 255 m
Kreuz Bad Oeynhausen
Weser-Flutbrücke 250 m
Weserbrücke 200 m
Porta Westfalica
Veltheim
Talbrücke Kleinenbremen 180 m
Talbrücke Schermbeck A 180 m
Talbrücke Schermbeck B 230 m
Talbrücke Luhden 230 m
Bad Eilsen (Ausfahrt West)
Talbrücke Arensburg 562 m/568 m
Bad Eilsen (Ausfahrt Ost)
Talbrücke Ölbergen 325 m
Raststätte Auetal
Rehren
Raststätte Schafstrift
Lauenau
Bad Nenndorf
Wunstorf-Kolenfeld
Mittellandkanalbrücke 75 m
Wunstorf-Luthe
Leinebrücke 250 m
Raststätte Garbsen
Garbsen
Hannover-Herrenhausen
Dreieck Hannover-West
Hannover/Langenhagen
Hannover-Bothfeld
Hannover-Lahe
Kreuz Hannover-Buchholz
Kreuz Hannover-Ost
Lehrte
Raststätte Lehrter See
Lehrte-Ost
Hämelerwald
Fuhsebrücke 140 m
Peine
Peine
Raststätte Zweidorfer Holz
Braunschweig-Watenbüttel
Okerbrücke 450 m
Braunschweig-Hafen
Mittellandkanalbrücke
Kreuz Braunschweig-Nord
Braunschweig-Flughafen
Braunschweig-Ost
Kreuz Wolfsburg / Königslutter
Talbrücke Scheppau 508 m
Schunterbrücke
Königslutter
Rennau
Helmstedt-West
Helmstedt-Zentrum
Raststätte Helmstedt
Helmstedt-Ost
Raststätte Lappwald
Marienborn/Helmstedt
Raststätte Marienborn
Alleringersleben
Eilsleben
Bornstedt
Raststätte Börde
Irxleben
Autobahnkirche Hohenwarsleben
(moottoritiekirkko)
Kreuz Magdeburg
Magdeburg-Kannenstieg
Magdeburg-Zentrum
Magdeburg-Rothensee
Elbabstiegskanalbrücke 92 m
Elbebrücke Hohenwarthe 1170 m
Lostau
Grünbrücke (vihersilta)
Burg-Zentrum
Burg-Ost
Theeßen
Ziesar
Raststätte Buckautal
Wollin
Brandenburg
Netzen
Hochstraße Nahmitz 246 m
Lehnin
Dreieck Werder

Bundesautobahn 2 (BAB 2), lyhyemmin Autobahn 2 (A 2), on 486 kilometriä pitkä länsi–itäsuuntainen moottoritie Saksassa. BAB 2 yhdistää Ruhrin alueen ja Berliinin. Sen reitti kulkee Oberhausenista Ruhrin alueen pohjoisosan, eteläisen Münsterlandin, Ostwestfalenin ja Weserberglandin kautta Hannoveriin ja edelleen Magdeburgin kautta Berliinin läntiselle kehätielle Dreieck Werderin risteykseen. Väylä sijaitsee Nordrhein-Westfalenin, Ala-Saksin, Saksi-Anhaltin ja Brandenburgin osavaltioissa.

Keskeisenä länsi–itäsuuntaisen liikenteen akselina A 2 on eräs Saksan vilkkaimmista moottoriteistä. Puolalaisten tienkäyttäjien osuus A 2:lla on melko suuri, joten se on saanut lempinimen "Warschauer Allee" ("Varsovan puistotie"). A 2 risteää Kamenissa moottoritie A 1:n kanssa ja Hannoverissa puolesta A 7:n kanssa. A 2:n on määrä olla koko matkaltaan kuusikaistainen vuoden 2010 loppuun mennessä.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A 2 risteää Hannoverissa moottoritie A 37:n kanssa.
A 2 Bad Oeynhausenissa Hannoverin ja Berliinin suuntaan.
A 2 Lünenin kohdalla Ruhrin alueen koillisosassa. Kuvattu idän suuntaan.
Liikennettä A 2:lla.

Moottoritie A 2:n suunnittelu aloitettiin vuonna 1933. Se linjattiin Ruhrin alueen pohjoisosaan, jossa piti kuitenkin välttää alueita, joilla maanpinta oli vajonnut kaivostoiminnan vuoksi. Itäisessä Westfalenissa tie linjattiin asutuksen painopisteiden kautta. Hannoverissa tie aiottiin rakentaa kaupungin eteläpuolitse, mutta koska lentoasema sijaitsi kaupungin pohjoispuolella, moottoritie linjattiin sitä kautta. Hannover oli 1930-luvulla Saksan lentoliikenteen solmukohta. Osuudella Hannoverista Berliiniin oli kolme eri reittivaihtoehtoa. Pohjoinen kulki Stendalin kautta. Keskimmäinen kulki Genthinin ja Brandenburg an der Havelin kautta. Lopulta päädyttiin eteläiseen vaihtoehtoon, sillä pohjoisemmat reitit sijaitsivat melko harvaanasutuilla alueilla ja niillä oli hyvät rautatieyhteydet. Lisäksi keskimmäisellä reitillä sijaitsi runsaasti järviä ja suoalueita. Eteläisen reittivaihtoehdon kautta oli myös mahdollisuus jatkaa moottoritietä Breslaun tai Frankfurt an der Oderin kautta Varsovaan.

Moottoritiestä suunniteltiin alun perin kaksikaistainen suuntaansa. Kaistojen leveys oli 3,75 metriä. Ajoradat erotettiin toisistaan 4,2 metriä leveällä keskikaistalla. Kaikkiaan tien leveydeksi pientareineen tuli 24 metriä. Lukuun ottamatta Teutoburgin metsän halki kulkevaa osuutta tien vähimmäisnopeusrajoitukseksi kaavailtiin 160 km/h.

Rakentaminen aloitettiin saman aikaisesti kahdessatoissa paikassa. Ensimmäisenä avattiin 32-kilometrinen osuus Braunschweig-Westin ja Lehrten välillä 5. huhtikuuta 1936. Osuudet Hannover-Ost–Lehrte (10 km), Braunschweig-Ost–Helmstedt (43 km) ja Werder–Burg (85 km) avattiin 17. elokuuta samana vuonna. Moottoritie Berliinin kehätieltä Hannoveriin oli valmis, kun 55-kilometrinen osuus Burgista Helmstedtiin avattiin 10. tammikuuta 1937. Lännessä avattiin osuus Düsseldorfista Recklinghauseniin 17. joulukuuta samana vuonna. Kamenin risteys, joka yhdistää moottoritiet A 1 ja A 2, otettiin käyttöön 12. marraskuuta 1938. Samana päivänä piti avata osuus Gütersloh–Bielefeld, mutta Teutoburgin metsässä tapahtuneen maanvyörymän takia se avattiin vasta 15. joulukuuta. Myös osuus Bad Salzuflen–Herford avattiin tuolloin. Hieman aiemmin oli otettu käyttöön osuus Bad Nenndorf–Hannover, joten avaamatta oli enää osuus Bad Salzuflen–Bad Nenndorf. Se saatiin valmiiksi toisen maailmansodan alkamisen jälkeen 23. syyskuuta 1939, tosin yksikaistaisena suuntaansa.

DDR:n aikana moottoritie A 2:n itäinen osuus yhdisti Saksan liittotasavallan ja Länsi-Berliinin. Sen reitillä sijaitsi jaetun Saksan merkittävin rajanylityspaikka, Helmstedt-Marienborn (Grenzübergang Helmstedt-Marienborn). Entisen DDR:n alueella sijainnut osuus A 2:sta peruskorjattiin 1990-luvulla.

Kamenin risteys (Kamener Kreuz) on Saksan toiseksi vanhin apilanlehtimallinen moottoritieristeys, mutta sen alkuperäinen malli muutettiin 2000-luvun peruskorjauksessa. Risteysalue kuusikaistaistettiin, ja siihen sisällytettiin kaksikaistainen ramppi, jota pitkin A 2:ta lännen suuntaan ajava liikenne järjestyy A 1:n etelään vievälle ajoradalle. Ramppi alittaa A 1:n ja ylittää A 2:n, jonka jälkeen siihen yhtyy A 2:n idänsuuntaisen ajoradan A 1:n eteläsuuntaiseen ajorataan yhdistävä ramppi. Myös A 1:n pohjoiseen vievän ajoradan ja A 2:n itään vievän ajoradan yhdistävä ramppi kaksikaistaistettiin.

Erikoisuuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moottoritie A 2:n erikoisuuksia on muun muassa Dortmund-Lanstropin liittymä, joka johtaa ainoastaan kaatopaikalle Dortmundin koillispuolella. Saman liittymän läheisyydessä, noin 400 metrin päästä moottoritieltä sijaitsee teräksinen vesitorni Lanstroper Ei ("Lanstropin muna"), jossa munaa muistuttava teräksinen vesisäiliö on asennettu teräskehikon päälle. Tarkkaan ottaen "Lanstropin muna" sijaitsee Dortmundin Grevelin kaupunginosassa, vaikka se on nimetty Lanstropin kaupunginosan mukaan. Vesitornimallin kehittäjä oli dortmundilaisinsinööri August Klönne (1849–1908). Paikallinen teräsrakenneyritys Aug. Klönne rakensi vesitornin vuosina 1904 ja 1905 professori Georg Barkhausenin piirustusten pohjalta. "Lanstropin munan" korkeus on 57 metriä ja paino 180 tonnia. Vesitorni poistettiin käytöstä vuonna 1981, ja se on ollut suojelukohde vuodesta 1985.

Moottoritie A 2:n viherkaista on suhteellisen leveä, suurimmaksi osaksi neljästä viiteen metriä. Bad Oeynhausenin risteyksen kohdalla viherkaistan leveys on useita kymmeniä metrejä. Gelsenkirchen-Erlen kaupunginosaan valmistui vuonna 2007 moottoritien ylittävä vihersilta, joka kuuluu puistokokonaisuuteen. BAB 2:n lukuisista silloista pisin on Elbebrücke Hohenwarthe, Elben ylittävä 1 170-metrinen silta Hohenwarthessa, Saksi-Anhaltissa. Hohenwarthen silta rakennettiin 1994–1997, sen leveys on 2 × 19,25 metriä.

Saksan ensimmäinen evankelinen moottoritiekirkko vihittiin käyttöön helluntaina 1959 Exterin liittymän lähellä Vlothon kaupungissa Nordrhein-Westfalenin koilliskulmalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]