Pola Negri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pola Negri
Pola Negri 1923.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Barbara Apolonia Chałupiec
Syntynyt3. tammikuuta 1897
Lipno, Puola
Kuollut1. elokuuta 1987 (90 vuotta)
San Antonio, Texas, Yhdysvallat
Ammatti näyttelijä
Aiheesta muualla
www.polanegri.com
IMDb
Elonet

Pola Negri, (oik. Barbara Apolonia Chałupiec; 3. tammikuuta 1897 Lipno, Puola[1]1. elokuuta 1987 San Antonio, Texas, Yhdysvallat) oli puolalaissyntyinen näyttelijä ja mykkäelokuvan tunnetuimpia tähtiä.

Negri opiskeli tanssi- ja teatterikoulussa Varsovassa. Opiskelujen jälkeen hänestä tuli suuri mykkäelokuvien tähti Saksassa. Sieltä hän lähti Hollywoodiin ja teki ensimmäisen elokuvansa Yhdysvalloissa 1923. Hänestä tulikin 1920-luvulla yksi Hollywoodin suurimmista tähdistä. Hänen näkyvyytensä oli suuri myös Euroopassa: esimerkiksi Ayn Rand teki esikoisteoksensa hänestä.

Negri kihlautui vuonna 1923 Charles Chaplinin kanssa. Yhdeksän kuukautta kestänyt myrskyisä suhde oli hyvin julkinen, ja suhdetta on pidetty osaksi julkisuustemppuna, jolla Chaplin hankki huomiota uudelle elokuvalleen Nainen Pariisissa ja Negri alkavalle Hollywood-uralleen.lähde? Negrilla oli myös romanssi ajan suuren miestähden, näyttelijä Rudolph Valentinon kanssa. Valentinon kuoltua 1926 Negri herätti kohua hysteerisellä käytöksellään hautajaisissa.[2]

Negrin suosio laski Hollywoodin siirtyessä äänielokuviin, eikä hänen puolalaiskorostuksensa ollut vakuuttava englanninkielisissä elokuvissa.[3] Hän palasi Saksaan, jossa teki näyttävän paluun alalle. Hänellä huhuttiin olleen rakkaussuhde Adolf Hitlerin kanssa. Vuonna 1938 hänen oli kuitenkin lähdettävä Saksasta joidenkin natsien epäillessä hänen olevan osaksi juutalainen. Hän muutti Ranskaan.

Toisen maailmansodan sytyttyä Pola Negri palasi vuonna 1941 Yhdysvaltoihin. Hän näytteli siellä vuonna 1943 valmistuneessa elokuvassa, jonka jälkeen hän jäi pitkäksi aikaa pois elokuvista. Hän palasi elokuviin vuonna 1964, jolloin ilmestyi hänen viimeiseksi jäänyt elokuvansa. Vuonna 1951 hänestä tuli Yhdysvaltain kansalainen.lähde? Vuonna 1970 ilmestyivät hänen muistelmansa, Memoirs of a Star.[4]

Negri kuoli vuonna 1987 keuhkokuumeeseen. Hän oli kuitenkin jo ennen sitä kärsinyt aivokasvaimesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jäljennös syntymätodistuksesta polanegri.pl.
  2. Valentino dies A&E Television Networks. Viitattu 22.3.2019.
  3. Pola Negri: Her films were silent. She wasn’t. Huffington Post. 2017. Viitattu 22.3.2019.
  4. Virtual History – Tobacco cards

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]