Pokara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uittokeksejä metsämuseo Luston näyttelyssä Punkaharjulla.

Pokara (myös pokura (ven. bagor, багор)[1], keksi (ruots. käxe)[2], lastauspiikki, uittohaka) on metsätöissä, puun korjuussa käytettävä työväline. Pokaran avulla nostetaan ja vedetään puita esimerkiksi niitä pinottaessa tai lastattaessa. Pokarassa on lyhyt varsi, jonka toisessa päässä on piikkimäinen terä ja toinen pää on muotoiltu kahvaksi. Kahvan päässä voi olla mutka. Nykyään metsänkorjuun koneellistuminen on vähentänyt pokaran käyttöä. Käsityövälineistä perinteisen pokaran on korvannut nostokoukku, jossa kädensijana on varren sijasta soikea lenkkimäinen kahva.[3]

Tukkeja uitossa käsiteltäessä käytetään pitkävartista keksiä, jonka teräosa voi olla samantapainen kuin pokarassa, mutta käyttötapa on erilainen ja varsi pitkä. Keksi lyödään puuhun kiinni kahden käden otteella tai sillä vedetään tai työnnetään puuta lyömättä keksiä puuhun kiinni, pokaran käyttöote puolestaan on samantapainen kuin pientä veistokirvestä käytettäessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Toivo Vuorela: Kansatieteen sanasto, Suomalaisen kirjallisuuden seura 1964.
  2. Kielitoimiston sanakirja www.kielitoimistonsanakirja.fi. Viitattu 1.1.2021.
  3. Pakkanen, Esko & Leikola, Matti: Metsää, puuta ja kovaa työtä : Suomen metsien käytön historiaa. Osa:Puukauppaa, puunkorjuuta sekä metsässä toimijoita. Helsinki: Metsäkustannus, 2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.